onsdag 27 augusti 2008

Hillarys tal

Hillary talade igår inför det Demokratiska konventet i Denver. Spekulationerna som föregått talet hade till stor del handlat om vad som skulle hända i samband med och efter hennes tal: skulle hennes anhängare ställa till en för Obama obekväm scen? För att undvika sådant lät man anordna speciella vakter som skulle se till att stoppa eventuella Clintonanhängare från att göra något opassande.

Vad Hillary skulle säga var dock de flesta analytiker väldigt eniga om: oavsett vad hon än må ha sagt om Obama under primärvalet, så skulle hon i god sed nu ställa sig bakom Obama för att på så vis förmå hennes egna anhängare att också de ge sitt stöd till Obama. Oavsett om en sådan handling vore av hjärtat eller ej (mycket antyder det sista) så vore det hennes enda alternativ: skulle Obama bli president men hon motverkat honom, så skulle hennes framtid inom det Demokratiska partiet bli väldigt obkväm. Skulle Obama förlora, och det inte framstod som att Hillary gjort vad hon kunnat för att ena partiet, så skulle hon få skulden. Hennes plats på konventet var därför given: hon skulle ge ett storslaget tal, och få massvis av applåder från de tusentals die-hard Clintonfans som medverkade - och sedan ödmjukt lägga primärvalet bakom sig och sluta upp bakom Obama.

Det var också exakt så Hillary gjorde, men mer än att betona hur bra Obama var, betonade hon att Bushs arvtagare John McCain skulle innebära en katastrof för landet. Hon började visserligen, inför total tystnad att förklara att John McCain var en hjälte och också hennes vän, men fortsatte sedan med att säga "No McCain" eftersom McCains rösthistorik i Senaten bevisar att han är President Bushs arvtagare, varpå tystnaden förbyttes i ett crescendo av applåder. Om saken sa hon också: “It makes sense that George Bush and John McCain will be together next week in the Twin Cities, because these days they’re awfully hard to tell apart,” sa hon med hänvisning till ST Paul i Minnesota, där Republikanerna nästa vecka håller sitt konvent.

Senare idag talar hennes man, fd president Bill Clinton. Det har sagts att han haft mycket svårare att utåt visa god min gällande Obama - och de risker som kan finnas för att Clintons eventuellt skulle försöka lägga en sista käpp i hjulet för Obama är förmodligen betydligt större under den ibland tanklösa Bills tal, än under hans disciplinerade fru, som förmodligen skulle kunna betecknas som Järnladyn II. Hur Bills tal går får vi se ikväll.

Här är en länk till Hillarys tal:

http://cbs4denver.com/cbsnational/democratic.convention.tuesday.2.803296.html

Och här skriver New York Times i efterhand om talet:
http://www.nytimes.com/2008/08/27/us/politics/27dems.html?hp

Inga kommentarer: