torsdag 11 september 2008

Hur kommer vi att minnas Bush?

I ledaren i Världen idag onsdagen den 10 september diskuteras hur arvet efter Bush kommer att se ut och hur amerikaner och andra kommer att se på honom i framtiden. Kommer han att vara lika illa omtyckt då? Ledaren ställer sig frågande till detta och pekar på att stora ledare som Churchill, som av folket valdes bort efter segern mot Hitler, Thatcher och Reagan alla under sin tid var utsatta för mer eller mindre häftig kritik. Ledaren menar att det inte är osannolikt att även Tony Blair, som vid sin avgång inte hade speciellt höga opinionssiffror, i framtiden kommer att ses som en stor ledare. Ledaren slår hål på myten om att Bush är hatad i hela världen genom att peka på hans höga popularitet i flertalet afrikanska länder, något som även påpekats tidigare i denna blogg av Ronie. "Bland annat dessa insatser har gjort att USA och Bush är mycket omtyckt av upp emot 80 procent av befolkningarna i många afrikanska länder." I västvärlden torde det vara få som känner till de omfattande humanitära insatserna som Bushadministrationen gjort i Afrika. Ledaren menar därtill att det faktum att Bushadministrationen investerat så mycket pengar i bistånd och samhällsutveckling är ett bevis på att Bush inte bara är ute efter olja och pengar, som kritikerna gärna vill hävda.

Å andra sidan har USA inte på länge varit så splittrat som det nu är - t o m republikanernas kandidat John McCain beklagar den nuvarande situationen med ett delat land och en delat politisk elit i Washington, och ser det som en av sina viktigaste uppgifter att ena landet igen. Bland annat detta faktum, vilket jag dessutom ser som ett av Bushadministrationens största misslyckanden, gör dock att Bushadministrationens framtida rykte är svårt att bedöma.

Hur Bush kommer att betraktas i framtiden kan vi alltså idag blott sia om. Men om Bush insatser i Afrika blir allmänt kända i anslutning till att folk i framtiden möjligtvis får mer distans till kriget mot terrorismen, med eventuella segrar i Irak och Afghanistan, plus det faktum att USA inte drabbats av ytterligare terroristattacker (än så länge) sedan 11:e september, så tror jag att chansen finns att synen på Bush kommer att omvärderas i positiv riktning.

Eller som ledaren avslutar sitt inlägg: "Svenska medier må hata Bush, men i Afrika dansar och sjunger man av glädje."



Läs ledaren i sin helhet här.

Inga kommentarer: