lördag 20 september 2008

McCain siktar mot retorikens höjdpunkter

USA har uppvisat mängder av politiker med en enorm retorisk förmåga: JFK:s odödliga uttryck: "Dont ask what your country can do for you, ask what you can do for your country!", eller Martin Luther King Jr "I have a dream".

Det är vid det här laget förstås välkänt att Obama också är en stark retoriker - och oavsett om man röstar på honom eller inte så är det ganska fascinerande att lyssna på när han talar och vid lämpligaste tänkbara tillfällen slänger ut uttryck som "Yes we can".

Nästan lika känt som att Obama (nästan) är lika bra som JFK och MLK, är att McCain inte alls, på något sätt överhuvudtaget är i närheten av de talarna. De senaste dagarna, med ekonomisk kris och försämrade opinionssiffror i ryggen ställde McCain dock in siktet på de högretoriska skyarna (och tänkte förmodligen "jag kan väl pröva i alla fall") och sa så här:

“Country first or Obama first,”

Ja... Vad ska man säga egentligen?

Han kunde väl lika gärna ha sagt: "McCain first or Obama first"

Obama kommenterade McCains uttalande med att säga att McCain måste vara "panikslagen".

Så långt kanske man inte behöver gå, men McCain är väl kanske ingen JFK direkt. Med McCains retorik hade JFK väl sagt: "Dont ask what JFK can do for you, ask what you can do for JFK" ;)

Eller tänk om Bush hade sagt så här till väljarna 2004: "You´re either with me, or with the terrorists!"

Källa: http://elections.foxnews.com/2008/09/19/mccain-offers-new-choice-country-first-or-obama-first/

Inga kommentarer: