onsdag 10 september 2008

Sanningen om Obamas "My Muslim faith"

I en ABC News intervju med Obama från den 7 september uttalade Obama orden "My muslim faith", varpå reportern George Stephanopoulos indikerade att Obama sagt fel och måste ha menat "sin kristna tro". I efterhand påpekade journalister att Obama måste ha sagt fel, och somliga anti-Obamagrupper försökte genast göra en stor sak av det hela genom att framhålla att Obama äntligen erkände att han var muslim (något dessa länge anklagat honom för att vara). Ett exempel på sådant är te x detta youtubeklipp: http://www.youtube.com/watch?v=00YDleLx3Pw&feature=related

Här är dock "felsägningen" i sitt sammanhang ca 2 min och 40 sekunder fram i videoklippet:Detta klipp visar att Obama inte alls säger fel, men däremot referar han inte till sin egen tro, utan till just den bild av honom som muslim som hans motståndare försöker måla upp. Obama är således inte den som säger fel utan den riktiga felsägningen görs alltså av George Stephanopoulos när han indikerar att Obama sagt fel genom att försöka rätta honom - när Obama egentligen inte sagt fel alls.

Obamas problem är nog inte att han säger fel, utan att han är alldeles för smart och för alltför avancerade resonemang för att såväl väljare som reportrar ska kunna hänga med. Som tur är har McCain helt tagit avstånd från de grupper som försöker utmåla Obama som muslim. Men det måste beklagas att grupper faktiskt finns som antingen är så dumma (ointellektuella) eller bara elaka (och dumma) nog att göra detta.

Inga kommentarer: