fredag 26 september 2008

Överenskommelsen INTE uppnådd

Igår tycktes överenskommelsen vara uppnådd - och så verkade fallet också vara när McCain och Obama närvarade i Vita Huset. Men så blev det inte. En intensiv diskussion började direkt efteråt i Vita Husets kabinettrum, där Finansminister Henry Paulson knäböjde framför Nancy Peolosi och vädjade till henne att inte "blow up" överenskommelsen genom att dra undan sitt partis stöd för hjälppaketet, varpå Pelosi svarade: “I didn’t know you were Catholic,” med hänvisning till Paulsons knäböjning - och sa sen att det var Republikanerna, och inte Demokraterna som förstörde saken. Det var också en grupp Republikaner från Kongressen som tydligt motsatte sig Vita Husets plan - och det framstod heller inte vilken sida McCain valt att ställa sig på - de motstridiga Republikanernas, eller Bushadministrationens sida. Demokraterna ville heller inte gå med på ett förslag från Vita Huset, såvida inte de ens hade sitt eget parti i ryggen.

Kongressen har nu blockerat hjälppaketet, som gick ut på att regeringen skulle köpa upp skulder från amerikanska banker - fler banker riskerar nu att kollapsa.

CNN har här ett inslag om förhandlingsincidenten:Och här är ett annat inlsag där det diskuteras vad det egentligen var som hände:Och ytterligare en video där förhandlingarnas misslyckande beskrivs:Och här är några artiklar om ämnet:

http://www.nytimes.com/2008/09/26/business/26bailout.html?_r=1&hp&oref=login

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7636943.stm

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=832737

Och för dem som fortfarande tycker att de ekonomiska spelregelerna är svåra att förstå ger DN här en kort genomgång om hur finanskrisen fungerar:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=829654

Inga kommentarer: