lördag 2 januari 2010

28-årig islamist försökte mörda Kurt Westergaard

En 28-årig islamist har brutit sig in i Muhammedtecknaren Kurt Westergaards hus i Viby nära Århus. Mannen var beväpnad med kniv och yxa och hotade döda den 74-årige Westergaard som blev internationellt känd genom sin Mohammedkarikatyr 2005. Westergaard tog skydd i sitt badrum som är specialanpassat för just sådana händelser, men i huset fanns också hans femåriga barnbarn.

Tio polisbilar och en bombpatrull kom dock snabbt till platsen, och den inkräktade mannen sköts i armen och benet - och kommer idag att föras på bår till Århus tingsrätt. Mannen har enligt den danska säkerhetspolisen, PET, "haft täta förbindelser med den somaliska terrororganisationen al-Shabaab" och "delar av al-Qaida", skriver DN.

I ett västerländskt land som Danmark eller Sverige definieras demokratin bl a av rätten till tros- yttrande och uttrycksfrihet. Det finns en frihet att vara te x muslim, men bara så länge ens egen frihet också bidrar till en respekt för att andra har precis samma frihet att anamma, förkasta, vörda eller smäda diverse transcendenta föreställningar. En person som inte förstår detta - och dessutom begår hemfridsbrott, och beväpnad med kniv och yxa mordhotar en äldre man för att denne tecknat en skämtbild av en arabgubbe från 600-talet som väldigt många inte tror var någon profet kan ett demokratiskt samhälle omöjligt tolerera, och förhoppningsvis väntar honom ett mycket långt fängelsestraff.

Incidenten föranleder dock även en annan diskussion. I den pågående (in)toleransdebatten som i dagsläget oftast kretsar kring Sverigedemokraterna, och invandrarfientliga svenska pensionärer - så talas det ofta om att den stora faran utgörs av "vardagsrasismen", dvs inte av skinnskallar som fylleskränar vit-makt-sånger på stan eller Finlandsfärjor, utan mer av "vanligt folks" fördomar och smygrasism som gör att Abdullah, Ahmed och Ali har svårt att få jobb som annat än pizzabagare. Det är naturligtvis en viktig diskussion. Men på omvänt sätt borde en liknande diskussion vara lika viktig: majoriteten av muslimer i Sverige begår inte våldsbrott likt 28-åringen i Danmark. Däremot hyser många rättrogna muslimer en "inhemsk smygislamism". För några år sedan talade jag med tre svensk-konvertiter som alla var ense om att man inte kunde stena en otrogen kvinna, eller här i Sverige halshugga en avfälling på bakgatan i deras kvarter (Påbud som inte är svåra att hitta i Koranen eller i profeten Mohammeds livsexempel). Däremot ansåg de att detta skulle göras i en islamisk stat (och nämnde Saudiarabien som en föredömlig sådan). De förklarade också att de ville att Sverige en dag skulle bli en islamisk stat (givetvis inte pg a att de gillade halshuggningar och andra hudud-straff, utan bara pg a att de helt enkelt var muslimer). En sådan "smygislamism" är inte aktivt farlig- och killarna jag träffade var som vilka svenskar som helst (bortsett från att de inte drack alkohol och inte skakade hand med kvinnor) - trevliga, hjälpsamma och sociala. Och de skulle inte ha förespråkat ett mordförsök på Kurt Westergaard. Deras idéer måste likväl sägas vara problematiska ur ett långsiktigt samhällsperspektiv. Och en sådan "smygislamism" är förstås ett samhällsproblem minst lika värt att uppmärksamma som den svenska pensionärsrasismen.

En annan sak värd att noteras är att den somaliska islamistmilisen al-Shabab hyllat attacken, och uppmanat andra somalier att försöka mörda den danske tecknare. SVD skriver:

"Den somaliska islamistmilisen al-Shabab säger till den danska tidningen Politiken att 28-åringen inte är en av dess medlemmar. Men en talesman för gruppen nöjer sig inte med hylla mannens attack mot Westergaard utan uppmanar även andra somalier i Danmark att döda tecknaren.

- Det här är ett klart budskap till danska somalier om att döda den här mannen till varje pris. Även om man är dansk, så ska det inte utgöra något hinder för att göra det rätta, sade talesmannen."


Det är naturligtvis så att al Shabab har en teologi som ganska bokstavligt tror att det är Guds vilja att döda dem som smädar den teologi de anser vara universell sanning (dvs bl a att inte avbilda profeten Mohammed). Den teologin är islamisk, och incidenter så som den i Danmark borde föranleda en (seriös) islamkritisk debatt i Sverige. För även om de flesta muslimer med sådan (eller snarlik) teologi (som exempelvis dem jag träffade) helt tar avstånd från våld här och nu - så finns givetvis en risk att somliga av dem som faktiskt har dessa teologiska föreställningar likväl agerar som den somaliska 28-åringen i Danmark gjorde. Det är därför av största vikt att dessa trosföreställningar bemöts, konfronteras och avväpnas. Och moderata muslimer som inte sätter detta som högsta prioritet bör ges lika lite respekt av det demokratiska samhället, så som för närvarande ges till Sverigedemokraterna när dessa inte på allvar tar itu med "vardagsrasism" och gömd rasism inom sina led.

Källor: DN, SVD

Se även tidigare inlägg:

Den svenska vänsterorienterade islamdiskursen 20091204

1 kommentar:

Anonym sa...

sverje skal bli Islam kanse redan i 20-30 or