tisdag 18 maj 2010

Kongressvalet 2010: Vad står på spel?

Idag hålls primärval bland annat i Kentucky, där Rand Paul, som jag skrivit om flera gånger tidigare, möter etablissemangets kandidat Trey Grayson.

Rand Paul tillhör den libertarianska falangen i republikanerna, medan Grayson är mer allmänkonservativ. Paul har aldrig tidigare ställt upp till någonting, medan Grayson är sittande delstatsfinansminister. Paul är son till förre presidentkandidaten Ron Paul, som är sittande kongressman.

Senaste gången jag skrev om racet så var det för att Mitch McConnell, den äldre sittande senatorn från Kentucky, just officiellt gett Grayson sitt endorsement (offentligt uttalat stöd). McConnell är omåttligt populär bland Kentuckys republikaner, och därför funderade jag på om turen höll på att vända för Grayson, som knappt haft ett enda ljust ögonblick sedan Rand tog ledningen över honom för första gången i november. Så, hur gick det? Nej, någon boost blev det inte. Först kom en mätning som gav Paul 16 % ledning, sedan en annan (som kom ut natten till måndag) som visade 18 %. Jag spekulerade i möjligheten att McConnells endorsement inte skulle hjälpa eftersom det hela tiden varit uppenbart att han stödde Grayson. Så verkar det ha blivit.

Grayson å sin sida verkar ha insett (även om han inget säger) att han kommer att förlora. Han har lagt ut en hemsida där han avslöjar myter om sig själv (som för att rädda sitt namn inför kommande val). Och idag, på valdagen, så har han rapporterat att Pauls supporters har stört väljare vid vallokalerna genom att kampanja för nära lokalen (det finns lagar som reglerar sådant). Pauls egna supporters misstänker dock att det är Graysons fans som "klätt ut sig" för att skämma ut Paul.

Ett stort problem enligt Paul är att det är Grayson som i egenskap av Secretary of state (ung. finansminister) är ansvarig för att se till att valet går till rättvist. En av kandidaterna övervakar därför sitt eget val. Om Grayson kommer någonstans i närheten av Paul (mindre än 12 % marginal) så kan ni räkna med att misstankar om valfusk kommer att väckas.

Men vad står på spel? Om Rand Paul vinner, så är det Tea Party rörelsens största seger så här långt, och det ger en tydlig signal till etablissemanget och dess handplockade kandidater. Om Paul, mot alla odds, skulle förlora, så är det slutet för rörelsen. Kan man inte ens vinna när man leder med 18 % i mätningarna; när kan man vinna då? Frågan är befogad.

Om Paul vinner med mindre än 10 % så kommer röster höjas om att detta bevisar att Tea party folket inte går och röstar i tillräckligt stor utsträckning, utan att de bara säger i opinionsmätningar att de ska "proteströsta" på en kandidat medan flera inte gör det.

Om Paul tar hem en större seger än beräknat, alltså över 20 % marginal, så är det troligen det definitiva slutet på Trey Graysons karriär. Hans andra mandatperiod som finansminister går ut 2011, och han kan inte ställa upp för en tredje. Vad ska han bli? Det har spekulerats i att han kan ställa upp till guvernör, men de chanserna blir små. Paul har verkligen lyckats med att porträttera Grayson som en självgod karriärpolitiker som anser sig vara berättigad till att vinna. Den bilden kommer bli svår att tvätta bort. Även om Paul skulle förlora i november så är det inte säkert att detta hjälper Grayson, som nog snarare kommer hållas till stor del ansvarig för att ha kört en sån negativ kampanj mot Paul. Denna negativa kampanj kan demokraterna enkelt "ärva" och upprepa påståenden Grayson redan gjort. Dessutom har hans kampanj lett till att Paul inte längre är omåttligt populär bland oberoende väljare, något som hade varit till stor hjälp i det allmänna valet.

Vallokalerna stänger midnatt svensk tid.

För den som vill följa andra val ikväll kan jag rekommendera Kentuckys tredje distrikt där Brooks Wicker försöker bli Republikanernas nominerade. Wicker har tagit det mycket ovanliga steget att redan nu ge Paul sitt endorsement (han fick inget officiellt sådant tillbaka). På grund av detta har han Pauls fans sympatier och flera av dem arbetar för att få honom nominerad.

I PA-12 pågår ett riktigt val för att ersätta den avlidne kongressmannen John Murtha.

I Hawaii påbörjas idag valet - nej, det avslutas inte förens på lördag - för att välja en ny kongressman till deras första distrikt. På grund av deras märkliga valsystem finns det flera demokrater men bara en republikan. Republikanen får säkert inte mer än 35 % (detta är Obamas hemstat som ni kanske minns), men det kan mycket väl räcka.

Här kan ni se de kandidater Huckabee endorsat i sin hemstat Arkansas. Några av dem måste nog vinna för att Huckabee ska behålla sin tungviktsstatus och bättra på sina chanser att vinna republikanernas nominering 2012 (jag har visserligen tippat att han inte ställer upp, men ifall att).

Val och primärval hålls idag i Arkansas, Oregon, Kentucky och Pennsylvania.

En analys följer imorgon. Nu är det dags att räkna rösterna.

Se även tidigare inlägg:

Ron Paul om Euron, Grekland och USA:s ekonomi 20100518

Sittande politiker i hård motvind i morgondagens val 20100517

Kongressvalet 2010: Mitch McConnell vs rebellerna 20100504

Inga kommentarer: