fredag 28 maj 2010

Majoritet motsätter sig hårdare finansregleringar

Obama fick igenom sin sjukvårdsreform trots att en stor majoritet av folket motsatte sig reformen. Nu visar en ny undersökning att en stor majoritet av folket också motsätter sig den finansreform Obama föreslagit och som han hoppas ska bli klar i sommar.

46% motsätter sig hårdare regeringsregleringar av finanssystemet, 37% stöder hårdare regler och 17% har inte bestämt sig enligt en undersökning gjord av Rasmussen. Siffrorna kan jämföras med juni förra året då 52% var emot idén när Obama introducerade förslaget med motivering att det behövdes för att undvika en finanskrasch som den på hösten 2008.

Samma undersökning visar också att de som skyller finanskrisen på Bush har minskat och ligger nu på 48% vilket kan jämföras med 62% maj förra året. 43% anser nu istället att problemen med ekonomin beror på Obamas politik, vilket är den näst högsta skuld Obama getts kring saken, med undantag för oktober 2009 bär 45% ansåg att Obama bar skulden.

Det återstår att se hur länge Obama lyckas hålla sin egen politiska flagga ovanför vattenytan när så många av hans viktigaste politiska beslut helt enkelt inte går hem hos medelamerikanen. Hittills har Obama lyckats bra med att distanseras sig själv personligen från den kritik som riktas mot hans politik - hur länge han lyckas med detta, och om det kommer att hjälpa demokraterna inför höstens val återstår att se.

Källor: Yahoo News, Rasmussen

Se även tidigare inlägg:

Obamas strategi 2010: Skyll på Bush 20100523

Senaten röstar ja till finansreformen 20100521

Inga kommentarer: