onsdag 26 maj 2010

Richard Engel om situationen i Somalia

Richard Engel intervjuas här av Rachel Maddow (som inleder med att koppla Rand Pauls strävan efter en minimal regering med Somalias icke-existerande regering) om sin resa till Somalia, och situationen där. Engel förklarar att en av de mer skrämmande sakerna för en utomstående som reser dit är den totala hjälplöshet man hamnar i (noteras bör att Richard Engel varit på de flesta av världens farligaste platser). Även i länder som Pakistan och Afghanistan - som är ytterst farliga att vistas i - så kan man som utomstående i nödsituationer få någon slags hjälp. Man kan kontakta den amerikanska ambassaden, eller den amerikanska militären om man hamnar i knipa, och det kommer att göra vad de kan för att hjälpa. I Somalia finns ingen hjälp att få någonstans alls. I en eventuell bilolycka är det kört, det finns inga ambulanser som kommer att hämta dig, och landet har 250 bara läkare.

Denna totala laglöshet är vad som också lockar islamisterna till landet, förklarar Engel. Till skillnad från Pakistan/Afghanistan/Irak et c, där USA har lyckats trycka tillbaka dem på ett sådant sätt att de måste agera i hemlighet, så kan de agera i princip helt öppet i Somalia. Bin Laden, som tidigare släppte videobudskap, har nu övergått till ljudklipp, och nästan alltid när terrorister syns på film från de länderna så är de inomhus, som om att de gömde sig i något rum någonstans. I Somalia kan terroristerna vandra omkring öppet på ett helt annat sätt, eftersom den enda lag som råder är deras egen.

USA har också - sedan Black Hawk Down - dragit sig för att involveras i landet, men nu trappar man upp det hemliga kriget i landet. Mycket behövligt, kan tilläggas. Här är Richard Engel:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Ungdomars öde i Somalia 20100526

Inga kommentarer: