fredag 14 maj 2010

Lars Vilks-incidenten på film

Incidenten med överfallet mot Lars Vilks vid Uppsala-universitet filmades och ligger nu på YouTube med engelsk text. Här är filmklippet - ta en titt, det är väl värt att ses i dess helhet. I slutet av klippet ropar en flicka till den skränande gruppen: "Det här är ju inte yttrandefrihet, förstår ni inte det?". Den muslimska mobben förstår dock verkligen inte det och buar istället ut flickan, och varvar sina skrik med att ropa "Mohammed! Mohammed!" och den muslimska trosbekännelsen "det finns ingen Gud utom Gud!" på arabiska. Här är klippet:UPPDATERING: Hittade ett filmklipp till som utspelas utanför universitetet efter den avbrutna föreläsningen:Och här ett klipp till på en demonstration (förmodligen innan föreläsningen) där de manar att sluta skända deras religion, och att sluta splittra Sverige (genom att skända Mohammed):Det där var alltså på ett universitet i Uppsala - och likväl blev stämningen så pass hätsk. Föreställ er de där människorna i ett annat sammanhang, te x i något slutet religiöst samhälle utan svenska poliser, och annat vettigt folk. I ett sådant sammanhang hade samma människor förmodligen lynchat Lars Vilks om han kommit i deras väg.

Lars Vilks gillar att provocera - det är ingen nyhet. Dessa människor visste detta, och om de misstänkte att de skulle kunna bli upprörda hade de kunnat låta bli att gå dit. Hade de önskat engagera sig ännu mer hade de kunnat uppmana andra att inte gå dit, eller samla in en namnlista för att protestera mot universitetets beslut att bjuda in Vilks. Sådana saker hade varit helt i sin ordning. Agerandet i filmklippet ifråga var dock inte i sin ordning. En man ropar något i stil med att "det här är vårt Sverige också!" Jag beklagar. Men människor som inte tycks förstå (och än värre, inte acceptera) att yttrandefriheten ger rätt att såväl provocera, smäda och häda - de har ingen del av det svenska demokratiska samhällsbygget.

Lars Vilks har genom sin rondellhund och sitt vidare engagemang fått sådana där personer att visa sina rätta ansikten. De är intresserade av att själva få yttra sig fritt, men föga intresserade av att ge andra samma rätt. Den svenska journalistkåren borde ge Lars Vilks sitt främsta journalistpris för att ha lyckats med den saken.

Se även tidigare inlägg:

Lars Vilks attackeraren på Facebook 20100512

Inga kommentarer: