söndag 23 maj 2010

Obamas strategi 2010: Skyll på Bush

Politico har här en mycket intressant artikel om hur Obamas strategi inför höstens kongressval kommer att vara att titta tillbaka istället för att titta framåt genom att precis som 2008 försöka skylla allt på USA:s tidigare president George W. Bush. Artikeln förklarar dock att detta är en riskfylld strategi eftersom det var 16 månader sedan Bush lämnade Vita Huset.

Här kommenterar Newt Gingrich saken på Fox News och säger att eftersom Obamas egna politiska program helt enkelt är mycket impopulära så vill han hellre än att tala om dem återöppna fighten med George W. Bush.



Presidenter i USA har en historia av att skylla på varandra - åtminstone när det rör sig om partiskiften i Vita Huset (och alla som studerat amerikansk politik nu eller för 200 år sedan vet att den kan gå ganska hett till). Det är oftast tjafs som mjukas upp när historien löpt sitt lopp, när valrörelser och presidentperioder tagit slut.

Ett undantag till detta var dock George W. Bush - som visserligen drev en mycket hård anti-Clinton-kampanj år 2000 (där Al Gore gjorde vad han kunde för att inte förknippas med Bill Clinton) - men som när han tillträdde helt släppte kritiken och fokuserade på de bra saker Clinton gjort, och de mål Clinton eftersträvat. Den goda egenskapen kan Obama inte sägas ha - vars karaktär är så oändligt mycket mindre än den karaktär den president han ideligen kritiserar hade. Förhoppningsvis, och förmodligen, så kommer dock också i det här fallet historiens försonande skeenden mildra retorik och relationer.

Gällande Obamas skylla-ifrån-sig retorik, så citerar Erixon i följande inlägg från the Jay Leno Show, som noterat samma tendenser från Obamas sida, och skriver:

# President Obama sa att han var arg och frustrerad över oljeutsläppet i Mexikanska golfen och oljebolagen. Han sa att han är trött på att de skyller på varandra — sedan gav han George W Bush skulden för allt.

Se även tidigare inlägg:

Obama får spärra in fångar på obestämd tid på Bagram-basen 20100522

FNS hemma hos Laura Bush 20100516

Newt Gingrich på katolsk TV om sin nya film 20100507

Inga kommentarer: