fredag 9 september 2011

Börserna dyker trots Obamas tal

Skepsis mot att Kongressen kommer att rösta igenom Obamas jobbplan på 447 miljarder dollar och rädsla för en grekisk konkurs har fått marknaderna att rasa. En av dem som är skeptisk till Obamas jobbplan är vår egen finansminister Anders Borg som säger i DN:

– Hittills har erfarenheterna av de här paketen i USA varit att de har väldigt liten effekt. Man lovade att arbetslösheten skulle reducera under åtta procent när man lade fram det första stimulanspaketet. Nu ligger vi kring nio procent trots att man beslutade om alla de här åtgärderna.


USA:s finansminister Timothy Geithner är emellertid helt för Obamas förslag som han kommenterar med helt andra ord:

"Vad det gör för ekonomin kommer att bero på vad kongressen går med på, men om kongressen skulle agera på det här förslaget skulle det få en betydande, kraftig effekt i att stärka ekonomin. Det skulle resultera i jobb för hundratusentals amerikanska arbetare vid en tid där vi verkligen behöver det",


Det här är inte första gången Obama hållit ett svulstigt ekonomiskt tal där han förespråkat kortsiktiga lösningar på problem som inte hade blivit så akuta om han vid ett tidigare skede förespråkat långsiktiga lösningar. Det är heller inte första gången han hållit ett stort tal om ekonomin som fått börserna att sedan rasa. Den 9:e augusti hände samma sak.

Källor: Politico, E24, DN

Se även tidigare inlägg:

President Obamas jobbtal inför kongressen 20110909

-------------

Börserna rasar trots Obamas tal 20110809

-------------

Min bloggkollega John Gustavssons två utmärkta beskrivningar av problematiken med stimulanspaket (bör läsas i kronologisk ordning):

Stimulus programs - always inefficient? 20110704

The stimulus: A microeconomic analysis 20110630

Inga kommentarer: