fredag 9 september 2011

President Obamas jobbtal inför kongressen

Med arbetslösheten på 9,1%, med jobbtillväxten på 0 och med ett presidentval som i snabb takt närmar sig, höll president Obama igår ett tal inför en samlad kongress om vilka åtgärder han ville ta för att förändra den desperata situationen.

Här är talet. Nedan följer en sammanfattning och några korta reflektioner:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economySammanfattning:


Obama inleder med att förklara att det amerikanska folket befinner sig i en svår situation och inte är intresserade av politik, utan av lösningar. Han förklarar sedan att jobb kommer att skapas av företag och arbetare inte av Washington - men det finns ändå vissa saker Washington kan göra för att hjälpa.

Han presenterar sedan några saker som nu kan göras som kan förbättra människors liv, och presenterar ett förslag han vill att kongressen ska godkänna genast vid namn The American Jobs Act - ett förslag med idéer från båda partier, och ett förslag som han betonar kommer att kunna finansieras.

Syftet är att få fler att jobba och ge mer pengar till de som jobbar. Förslaget ska ge skattelättnader för företag som nyanställer och tända en gnista i den stagnerade ekonomin. Förslaget ska också finansiera byggen och reparationer av vägar och broar runtom i landet, samt modernisera förfallna skolor. Förslaget ska också förlänga arbetslöshetsförsäkringen med ett år. Därtill presenterade Obama också en skattelättnad på 1500 dollar nästa år för en vanlig arbetande amerikansk familj. Han sammanfattande sedan saken:

This is the American Jobs Act. It will lead to new jobs for construction workers, teachers, veterans, first responders, young people and the long-term unemployed. It will provide tax credits to companies that hire new workers, tax relief for small-business owners and tax cuts for the middle class.


Alla dessa saker skulle också finansieras och inte öka budgetunderskottet genom att be kongressen att höja den summa på 1,5 biljarder dollar de ämnar hitta att skära ner vid jul, för att på så sätt också täcka kostnaderna för the American Jobs Act.

Han fortsatte sedan med att förklarar hur förslaget skulle finansieras. Lite senare gick han också in på argumenten som han förväntade skulle väckas mot det förslag han presenterat. Somliga demokrater vill inte se några förändringar alls i Medicare - men för dessa förklarade han att vissa förändringar måste ske för att programmet ska kunna räddas. Somliga republikaner ansåg att det enda som behövdes var avregleringar och skattesänkningar - och även om detta fyllde sin beskärda del av saken, så vägrade Obama att låta de gamla amerikanska trygghetsgarantierna falla:

But what we can’t do –- what I won’t do –- is let this economic crisis be used as an excuse to wipe out the basic protections that Americans have counted on for decades. I reject the idea that we need to ask people to choose between their jobs and their safety.


Han förklarade sedan att USA visserligen var ett land av individualister men att USA var ett land man byggt upp tillsammans, och alla har ett ansvar för varandra. Han manade därför kongressen att nu ta sitt ansvar och rösta för det förslag han just presenterat.

Han fortsatte med att förklara att han förstod att det var en hel del politik i spel just nu - men att valet låg 14 månader bort och att det amerikanska folket inte hade tid att vänta i 14 månader på förändring:

The next election is 14 months away. And the people who sent us here -- the people who hired us to work for them –- they don’t have the luxury of waiting 14 months. Some of them are living week to week, paycheck to paycheck, even day to day. They need help, and they need it now.


Här kan talet läsas i dess helhet.

Några reflektioner:


Situationen i USA är svår. Obama presenterade emellertid inga drastiska nyheter - och många av de förslag han lade fram har han presenterat vid tidigare tillfällen när han pratat om den ekonomiska återhämtningen.

Talet innehöll dessutom en agitatorisk retorik där republikanerna utmålades som partiet som vill avskaffa te x Medicare och Social Security - och använder den ekonomiska krisen som en ursäkt för att göra detta. Så är inte fallet - snarare är det så att republikanerna faktiskt vill reformera, medan demokraterna överlag vill bevara status quo.

Hur Obamas förslag nu kommer att mottas av kongressen och de respektive partierna kommer att bli mycket intressant att se.

Se även tidigare inlägg:

O Reilly om Obamas uppkommande jobbtal 20110908

GOP-ad kritiserar Obamas jobbpolitik 20110907

Inga kommentarer: