fredag 2 september 2011

Ingen jobbtillväxt i USA - Obama skyller på Bush

Inga nya jobb skapades i USA under augusti månad. Vilket bör sättas i förhållande till att ekonomer hade förväntat sig en tillväxt på 75 000 nya jobb - vilket kan sättas i jämförelse med ökningen på ca 200 000 jobb per månad tidigare i år. Ekonomer beräknar också att omkring 150 000 nya jobb måste skapas varje månad bara för att hålla takt med befolkningsökningen. Det nya beskedet är således ett stort bakslag. Arbetslösheten ligger emellertid oförändrat kvar på 9,1%.

“The bottom line is this is bad,” kommenterade Diane Swonk, chefsekonomin vid finansfirman Mesirow Financial.


I politiskt avseende är detta också väldigt problematiskt för president. Den senaste tiden har han försökt återuppliva kritiken mot sin företrädare George W. Bush - i en radiointervju med Tom Joyner sa president Obama i tisdags:

“George Bush left us a $1 trillion deficit, and so it’s a lot harder to climb out of this hole when we don’t have a lot of money in the federal coffers.”


Ett argument körde med hårt 2009-2010 men som de började överge i takt med att tiden passerade. En nylig opinionsundersökning visade emellertid att 51% fortfarande beskyllde Bush för den ekonomiska situationen, varför Obama tycks försöka återuppliva kampanjretoriken.

Republikanerna har emellertid inte låtit sig själva eller sitt parti bli motståndslöst bli Obamas slagpåsar, utan själva slagit tillbaka. Obama hade planerat att på onsdag nästa vecka presentera ett jobbförslag. Det är emellertid samma dag som republikanernas presidentdebatt varför Representanthusets republikanske ordförande bad Obama att skjuta på talet till torsdagen. Något Obama gick med på. Det fick emellertid i sin tur den republikanska presidentkandidaten Michele Bachmann att utmåla Obama som en svag ledare. Och den politiska kampen om Obamas tal om ekonomin har de senaste dagar slukat mer kraft och energi än tanken på talets innehåll har gjort. Vilket även det får Obama att framstå som just svag.

Vad som emellertid står klart är följande: Obama är snart inne på sitt sista år av sin första mandatperiod. Situationen i landet beror på honom och hans politik - inte på något annat. Stimulanspaketet gjorde inte vad som utlovades - och Obama spenderade sitt politiska kapital inte primärt på att få ekonomin på fötter igen, utan på att få igenom en kontroversiell sjukvårdsreform. Medan Obamas enda motmedel är högre doser av samma mediciner han redan prövat, så har republikanerna ideologiskt annorlunda lösningar - lösningar som empiriskt går att verifiera men som partiet för närvarande inte har politisk makt nog för att implementera federalt. Däremot har sådana lösningar på implementerats på delstatsnivå. Inte minst i Texas. Och det lär Rick Perry fortsätta påminna om varje gång han ges möjlighet. Och vill han så kan han, precis som Obama, påminna om att även han en gång "ärvde" en ekonomi från George W. Bush men att det inte hindrade honom från att få sin delstats ekonomi att blomstra.

Källor: Washington Post, CNN, MSNBC, SVD

Se även tidigare inlägg:

Arbetslösheten på 9,2% 20110708

Inga kommentarer: