torsdag 12 januari 2012

"King of Bain - When Mitt Romney Came to Town"

En Super-PAC med namn Winning Our Future, som stöder Newt Gingrich har gjort den halvtimmeslånga filmen "King of Bain: When Mitt Romney Came to Town" (här är en kort ad som sammanfattar filmen) som handlar om Mitt Romneys tid vid Bain Capital på 1980-talet. En mycket kritisk film som granskar Romneys förehavanden vid företaget.

Filmen framställer Romney som en girig kapitalist, och av de republikanska anti-Romney-kandidaterna har Rick Perry tagit till sig detta tema mest öppet, och i South Carolina kallat Romney för en "vulture capitalist" (typ gam-kapitalist).

Newt Gingrich - som inte personligen står bakom filmen - har gett den sitt indirekta stöd utan att koppla sig personligen till dess budskap (vilket han i egenskap av kandidat inte får, och vilket i politiskt avseende är farligt då det kan slå tillbaka att i grunden använda sig av demokraternas argument mot kapitalismens spelregler).

Rick Santorum har distanserat sig från kritiken - och Romney själv har förstås försvarat sig.

följande länk kan dock hela den nästan 30 minuter långa filmen "King of Bain: When Mitt Romney Came to Town" ses. Och här hittade jag den också på YouTube.

Del 1:



Del 2:



Själv anser jag att filmen luktar propaganda långa vägar (och påminner lite om Michael Moores film "Roger and Me". Den liknar sån där liberaldemokratisk propaganda som SVT et c brukade sända helt okritiskt för att för okunniga svenskar måla upp en "dokumentär" bild av George W. Bush, när vem som helst med lite förståelse för saken i sig förstod att det bara rörde sig partipartisansk propaganda.

Frågan som i detta sammanhang återstår att besvaras är dock om denna form av propaganda verkligen går hem i ett primärval för ett parti vars gräsrötter är te-party-folk och inte Occupy-Wall-Street-aktivister. Kan Perry (och Gingrich) hamra in vikten av distinktionen mellan att vara en "gam-kapitalist" och bara en vanlig godhjärtad, hårt arbetande konservativ familjekapitalist? ;) Vi får se de närmsta dagarna.

Rent valstrategiskt kan detta dock vara Perrys och Gingrichs sista desperata chans. Den som har potential att gynnas mest av detta är dock Rick Santorum, som får de andra två anti-Romney-kandidaterna agera attackhundar mot Romney medan han själv kan fokusera på ett eget positivt budskap.

Se även tidigare inlägg:

Besvärligt sista dygn för Romney innan valdagen 20120110

Gingrich-PAC lanserar anti-Romney ad 20120109

Romney gör några klumpiga uttalanden 20120109

Inga kommentarer: