fredag 6 januari 2012

Taake - Orkan

Det var längesedan jag hade koll på de senaste svängarna inom metalscenen. Således hade jag aldrig hört namnet på det norska metalbandet Taake tidigare, innan jag för en liten stund sedan snappade upp bandet i följande artikel på SVD med rubriken "Kontroversiell nominering i Norge", där man skriver:

Det norska metalbandet Taake har belönats med en nominering till den norska motsvarigheten till Grammis, Spellemannpriset. Bandet är nominerat i kategorin bästa metalplatta för skivan ”Noregs vaapen”, skriver NTB.

Valet har väckt uppmärksamhet i Norge. Tidningen Aftenposten har fått in reaktioner som att bandets texter är ”våldsamma” och ”antimuslimska”. Bland de textrader som lyfts fram är ”Åt helvete med Muhammed och muhammedanerna”. I andra texter omtalas ”de som bränner vår flagga” som ”svin” och att ”nu vaknar snart Norge”.


Vad SVD (och förmodligen även de andra tidningarna som uppmärksammat bandet) inte skriver är att låten Orkan från albumet "Noregs Vaapen" (2011) också i textraderna före kritiserar kristendomen (vilket jag, trots att jag inte hängt med på ett tag, vågar påstå fortfarande görs i 90% av blackmetaltexterna). Det är dock inte detta som är kontroversiellt, utan "kritiken mot islam". Så här lyder texten i dess helhet:

Vi taler flammer gull og krutt
Vi flyr ikke på tepper men motvind
Storm

Hedenskapet toner sitt flagg
Ingen skal flå mitt gamle land
Bonden skal atter få bryne sin øks

Riket skinner gjennom
Uår skam og kristen tid
Skjebnesvanger indre strid

Til Helvete med Muhammed og Muhammedanerne
Utilgivelige skikker
For det ulmer i efterkrigstid

Vintersolen går opp i vest
For de som brenner flagget vårt
Svin

Feltherrenes vitnesbyrd
Hardt mot hardt nu våkner snart
Norge


Och här är låten. Lyssna och skänk en tanke till punkarungdomarna i ett shariastyrt Indonesien, eller de hemliga metalbanden i Irak etc:


Den muslimska världen behöver en barriärsnedbrytande motkultur inom en religion som till skillnad från kristendomen och västvärlden i princip helt saknar detta i minst lika hög utsträckning som dess avsaknad av självkritik. Taakes låt utgör givetvis en viktig del i byggandet av detta.

Västvärlden å sin sida behöver däremot lite mer självaktning. Återigen: det SVD:s rubriksättare fann kontroversiellt var alltså texten om Muhammed, inte textraden om en skamlig kristen era...

Se även tidigare inlägg:

Rockmusik-fans av-rockiseras i sharia-styrt Indonesien 20111215

Egyptisk sexrevolutionär rebell hotas av islamister 20111120

Sila Sahin mordhotad av muslimer 20110505

Turkiets första Playboystjärna bryter med muslimsk kultur 20110423

Gay-rörelsen i mellanöstern fruktar den nya eran 20110521

Inga kommentarer: