torsdag 5 maj 2011

Sila Sahin mordhotad av muslimer

Inte helt oväntat har den muslimska Playboy-stjärnan Sila Sahin nu blivit mordhotad av muslimska extremister. The Sun skriver här om hur den 25-åriga modellen blivit stämplad både som hora och västerländsk slampa.

Den tyska underrättelsetjänsten BND har också börjat övervaka islamiska internetsidor efter att hoten uppkommit, med beskrivningar av Sahin som någon som "skämmer ut den muslimska kvinnligheten" och "prostituerar sig för pengar".

En kebab-serveringsägare sa också på tysk TV att om hon hade varit hans dotter så skulle han ha dödat henne:

"I would kill her. I really mean that. That doesn't fit with my culture."


Muslimer i Tyskland har också manat till att bojkotta henne. En tysk underrättelsepolis kommenterade hennes situation:

"I think what she did was either very brave, or very stupid.She will be double-locking her door at night for a long time to come."


Sila Sahin har sagt att hon gjort det hela som ett led i en frigörelseprocess från en mycket förtryckande uppväxt:

"What I want to say with these photos is, 'Girls, we don't have to live according to the rules imposed upon us'.

"For years I subordinated myself to various societal constraints. The Playboy photo shoot was a total act of liberation."


För de flesta i västvärlden är reaktion mot förtryck, och frigörelseprocesser något positivt, så länge det sköts ansvarsfullt. I princip hela vår nutida kultur, alltifrån musik till filmer och TV-serier uppmuntrar till individualistisk frigörelse och individuell styrka att säga ifrån när andra vill kontrollera och diktera. Egoism är sällan bra, medan frigörelse däremot många gånger är helt nödvändig - inte minst i sammanhang där andra utifrån sin egen egoism och maktställning vill diktera andra människors liv.

Det är därför för de flesta västerlänningar förmodligen inte särskilt svårt att förstå Sila Sahins situation. Här finns en förståelse för sådana saker, och även i de fall där förståelse inte finns så behöver personen ifråga sällan frukta för sitt liv. Att den unga kvinnan ifråga, trots att hon bor i Tyskland, utsätts för dödshot och nu tvingas leva sitt liv på ständig vakt är synnerligen oroväckande.

Personer som brukar sig av den västerländska yttrandefriheten ska inte behöva känna så, eller tvingas leva i en sådan tillvaro, helt oavsett om de heter Lars Vilks, Geert Wilders eller Sila Sahin. Att de likväl gör det är ett mycket större problem för Europa än det som vänsterakademiker kallar för "islamofobi" är.

Källa: The Sun

Se även tidigare inlägg:

Turkiets första Playboystjärna bryter med muslimsk kultur 20110423

Inga kommentarer: