fredag 10 februari 2012

CPAC 2012 - del 3: John Boehner

Representanthusets ordförande John Boehner talade han också under gårdagen på CPAC. Här är talet, nedan följer en sammanfattning:



John Boehner inledde sitt tal genom att beskriva ett drömscenario. Låt oss låtsas att det är den 23 september 2014. Fyra år efter att Representanthusets republikaner presenterade sitt "Pledge to America". Ett scenario där republikanerna 2014 fått styra såväl Vita Huset som den fulla Kongressen. Ekonomin kommer att växa efter att en skatteform genomdrivits, budgetunderskottet kommer att vara hanterat och välfärdsprogrammen räddade pg a att de administreras utifrån Paul Ryans budget. Bensinpriserna minskar pg a att Keystone-oljeledningen faktiskt blir byggd - och förberedelser samtidigt görs för att borra i en liten del av ANWR:s gigantiska yta i Alaska. ObamaCare kommer att vara återkallat och ersatt av en marknadsbaserad reform. Förbud mot skattepengar till aborter kommer att vara lagstiftat och inga statliga tsarer kommer att kunna dikterar för amerikanska entreprenörer var jobb kan eller inte kan skapas.

Detta scenario säger många, är omöjligt att realisera. Så sa man dock också om Ronald Reagan 1980 och om republikanerna 1994 såväl som 2010. Och man sa det också om honom när han 2006 kandiderade och sa att han ville avsluta tiden med öronmärkta pengar i Washington DC.

Boehner återberättar sedan hur han lärt sig att det går att vinna det man kämpar för. Och en riktig reform genomförs ett steg i taget. Kongressen är en plats ingen älskar, konstaterar han, men säger därefter att mycket har förändrats de senaste två åren och berättar hur han kämpat för denna förändring i 20 år.

När han tog över efter Nancy Pelosi så förklarade han att han ville ha öppna debatter - något många skrattade åt. Man skrattade också när republikanerna beslöt att läsa konstitutionen på kongressgolvet. Man har fortsatt använda sig av öppna processer för att bekämpa det Obama gjort i det dolda. Det tänker man också göra i sin respons på Obamas angrepp mot religionsfriheten. En attack som inte kommer att lyckas.

Han förklarar sedan hur man ämnar rösta på en infrastrukturlag utan öronmärkta pengar och att inga lagförslag under ett år haft några öronmärkta pengar alls från enskilda kongressledamoter.

Förändringar kan således ske och Boehner säger att den utopi han presenterade i början av talet skulle te sig helt omöjligt på CPAC 3 år tidigare när Obama just blivit vald. Då talade man om hur republikanerna var på reträtten. Men man beslöt sig för att omstrukturera och nu håller man på att slå tillbaka. Om några år kommer man att få se om man lyckas. Nu är det dock viktigt för konservativa att stå enade.

Kort reflektion: John Boehner höll ett tal där han påminde om att förändring faktiskt kan ske, och att det många gånger i historien skett till de konservativas förmån. Det kan detta år ske igen, och om så sker bana väg för att man 2014 ska kunna se tillbaka på vilken framgång konservativ politik när den väl sjösätts verkligen kan åstadkomma för allas bästa.

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2012 - del 2: Michele Bachmann 20120210

Inga kommentarer: