tisdag 20 mars 2012

Brokered Convention - bra eller dåligt?

De senaste dagarna har det på många håll diskuterats om möjligheten om en brokered convention - något som skulle kunna ske om Mitt Romney hindras från att vinna 1144 delegater och man istället samlas på partikonventet i Tampa, Florida den 27-30 augusti och där låter delegaterna och kandidaterna förhandla om vem som ska bli partiets kandidat - vilket skulle kunna öppna upp möjligheterna för Rick Santorum.

Somliga anser att detta inte kommer att ske och att Romney med säkerhet kommer att vinna. Andra är inte lika säkra. Men åsikterna är också delade om huruvida detta skulle vara bra eller skadligt för republikanernas möjligheter i höst. Somliga anser att partiet skulle slitas sönder och Obama vinna en enkel seger - andra menar att partiet skulle stärkas av processen.

Här har MSNBC ett inslag där Chuck Todd kommenterar pratet om en brokered convention - Todd förklarar också distinktionen mellan en "brokered convention" (det begrepp som i största utsträckning använts) och en "tested convention" som det faktiskt i störst utsträckning rör sig om. En tested convention kommer att handla om de fyra (eller möjligtvis bara två av de fyra) kandidaterna. En brokered convention skulle det dock kunna bli tal om ifall ingen av de kandidaterna trots förhandlingar lyckas uppnå 1144 kandidater. Då skulle man kunna börja prata om att ta in helt nya ansikten - så som te x Chris Christie.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyHär har Fox News också ett inslag om saken:Se även tidigare inlägg:

Romneys delegatledning blir snart svår att slå 20120312

Inga kommentarer: