fredag 30 mars 2012

John Danilovich om The Millenium Challenge Corporation

Kring sekelskiftet år 2000, innan 9/11-attacken gjorde terrorism till västvärldens topprioritet och främsta nyhetsstoff - så var några av utmaningarna dels HIV/AIDS-epidemin i tredje världen och dels frågor och skuldavskrivningar och bistånd.

USA:s fyrtiotredje president George W. Bush konfronterade båda dessa saker storskaligt - något som nästan aldrig uppmärksammats är i Sverige. Jag har skrivit mycket om PEPFAR - men mindre om ett annat av Bushs viktiga program - The Millenium Challenge Corporation.

Ett program föreslagit av Bush 2002 som syftade till att göra amerikanskt bistånd för utveckling såväl praktiskt och lokalt som kostnadseffektivt i enlighet med Bushs "accountability-linje". Programmet har sedan dess åstadkommit väldigt viktiga saker och räknas som en av Bush-administrationens mest lyckade program. I följande klipp presenteras programmet kort:Här är ceremonin från 2004 då de utvalda deltagarländerna presenteras av president Bush:John Danilovich ledde länge the Millenium Challenge Corporation och intervjuas här på Fox News om ett uppkommande möte mellan president Obama och Brasiliens president Dilma Rousseff och beskriver också vad MCC har lyckats åstadkomma:Se även tidigare inlägg:

Bush-institutets Freedom Collection 20120326

--------------

Jenna Bush Hager om familjens Afrika-resa 20111223

Inga kommentarer: