torsdag 29 mars 2012

Viktig berättelse om nordkoreansk flykting

Nordkoreas hemliga "Gulagläger" är ökända - och det finns många vittnesbörd om de oerhörda övergrepp som där begås. Här har DN en artikel om saken där man uppmärksammar den 27-årige Shin Dong-hyuk - som lyckats fly från ett nordkoreanskt läger - dit han inte bara blev skickad utan också föddes och växte upp.

DN baserar berättelsen på följande artikel i The Guardian - om Dong-hyuks livsberättelse - en berättelse som Dong-hyuks skildrar i den idag släppta boken "Escape from Camp 14: One Man's Remarkable Odyssey from North Korea to Freedom in the West".

Boken verkar mycket intressant och artikeln i The Guardian är väldigt läsvärd. DN verkar dock få en viktig detalj fel när de inledningsvis skriver:

Shin Dong-hyuk är den enda kända person som har lyckats fly från ett fångläger i Nordkorea.


Så är förstås inte fallet. Det finns mängder av vittnesbörd från flyktingar från de nordkoreanska lägren - vilket alla med bara ett litet intresse (som jag själv) för ämnet vet. I the Guardian, som DN-artikeln verkar utgå ifrån, står följande:

Before Shin crawled through that electric fence and ran off into the snow, no one born in a North Korean political prison camp had ever escaped. As far as can be determined, Shin is still the only one to do so.


Wikipedia skriver så här:

He is the only known person to have escaped from a 'total-control zone' grade internment camp in North Korea


Kort och gott: Shin är den enda flykting man vet om som -fötts- i ett läger och sedan lyckats fly (eventuellt; den förste att fly från en "totalkontrollerad zon"). Inte den förste att fly. Vilket är en väldigt viktig skillnad.

Den detaljen till trots så är det dock mycket bra att Shin Dong-hyuks viktiga berättelse uppmärksammas. Nordkoreas kommunistiska regim är en grym sådan - och en regim som omvärlden måste göra allt för att inte bara stoppa från att använda kärnvapen, utan också från att förtrycka sitt eget folk.

Här intervjuas Shin också i Wall Street Journal. Men läs först berättelsen om honom i The Guardians utmärkta artikel.

UPPDATERING:

Vår podcast om ämnet: Nordkorea - Folket bakom fasaden 20130421

Se även tidigare inlägg:

Vittnesmål från Nordkoreas hemliga fångläger 20111227

Inga kommentarer: