fredag 16 mars 2012

Stor misstro mellan president Karzai och USA

Relationen mellan USA och Afghanistan har sjunkit till nollpunkten sedan en amerikansk soldat sköt ihjäl 16 afghanska civila i helgen. USA ämnar under president Obamas ledning att lämna Afghanistan - men president Hamid Karzai vill nu att detta ska ske snabbare, och kräver att de amerikanska soldaterna lämnar de afghanska byarna och håller sig inom de amerikanska baserna - något Fox News här rapporterar om:Talibanerna som krävt hämnd efter dådet har också avbrutit fredsförhandlingar med USA - något detta reportage skildrar:Många afghaner tror heller inte på att det rörde sig om en ensam skytt - vilket USA hävdar, och vilket alla bevis indikerar att det var. Den afghanska misstron har dock i sin tur gjort Afghanistans president Hamid Karzai missnöjd med den amerikanska utredningen - något Fox News här rapporterar om:I -rådande situation- talar det mesta för att USA:s och NATO:s stora uppdrag i Afghanistan är på väg att misslyckas. En väldigt stor del av skulden för detta ligger på president Obama som dels aldrig förstått situationen i Afghanistan och dels aldrig engagerat sig på det personliga sätt som såväl krävdes - och som också hade kunnat rädda situationen. Något jag ämnar beskriva mer ingående i ett kommande inlägg. Kontentan är dock att Obamas utrikespolitik är ett stort och mycket misslyckat kapitel - både gällande Iran, Irak och tyvärr också Afghanistan.

Se även tidigare inlägg:

Leon Panetta besöker Afghanistan 20120314

2 kommentarer:

michael w sa...

Just det. Hade han bara fortsatt Bushs strategi av... exakt vad egentligen?

Ronie Berggren sa...

Nä, Obama fortsatte inte Bushs strategi. Han bröt med den genom att göra något Bush aldrig gjorde; något halvdant.

Obama skickade visserligen vid julen 2009 20 000 extra man till Afghanistan - mindre än generalerna ansåg var vad som behövdes. Han sparkade sin främste Afghanistan-general - McChrystal efter att dennes medarbetare talat nedlåtande om presidenten och vice-president Biden i en tidning.

Obama odlade aldrig några djupa relationer med Karzai på det sätt Bush gjorde - utan misstänkliggjorde istället Karzai genom att fokusera på korruption och annat som präglar hela den muslimska (och afrikanska) världen - men som väger mycket lättare än allt bra Karzai står för och har lyckats uppnå.

Obama pålyste ett slutdatum i Afghanistan som gjorde talibanerna modigare och Karzai mindre benägen att tro på USA:s vision - och började istället kompromissa på ett nytt sätt med talibanerna.

Obama har inte fört Bushs strategi i Afghanistan. Tvärtom. De enda saker Obama gjort som varit "bättre" är hans ökade drönaranvändning i Pakistan och hans dödande av Bin Ladin. Allt annat har dock varit ytterst dålig politik.

Men jag ämnar skriva mycket mer om detta i en artikel vid senare tillfälle. Helt klart är dock att Bushs sista löfte till Karzai - att USA inte skulle överge Afghanistan även om han själv lämnade Vita Huset, var att tro för mycket om den som skulle bli hans efterträdare.