lördag 17 mars 2012

Kony 2012-skaparen arresterad full och naken

Jason Russell - skaparen av Kony 2012 arresterades i torsdags av polisen i San Diego - han var full, naken och kan komma att åtalas för offentlig onani. Dessutom hamnade han på kamera. Här är filmen:Invisible Childrens CEO Ben Keesey släppte följande meddelande på Invisible Childrens hemsida:

Jason Russell was unfortunately hospitalized yesterday suffering from exhaustion, dehydration, and malnutrition. He is now receiving medical care and is focused on getting better. The past two weeks have taken a severe emotional toll on all of us, Jason especially, and that toll manifested itself in an unfortunate incident yesterday. Jason’s passion and his work have done so much to help so many, and we are devastated to see him dealing with this personal health issue. We will always love and support Jason, and we ask that you give his entire family privacy during this difficult time.


Uppdatering:

Här har CNN också ett inslag om saken:Jag stödde ganska snabbt Invisible Childrens arbete efter att ha sett Kony 2012-filmen som jag utifrån helt annan information än den som förmedlades i filmen ansåg trovärdig och viktig. Jag ansåg också att idén om att uppmärksamma Joseph Kony var nytänkande och framgångsrik. Jag betvivlar heller inte att Invisible Children gjort och gör bra saker - och tror fortfarande inte att organisationen är en ploj.

Men allt förtroende som organisationen gavs av en ny internationell publik som såg Kony 2012-filmen på YouTube för några dagar och greps av de afrikanska barnens mörka öde - men även av engagemanget från i synnerhet Jason Russels sida - förverkas givetvis genom händelser som dessa i ett fingerknäpp. Inga av de politiska höjdare som fram tills nu tagit organisationen i försvar kommer framöver att vara särskilt villiga att befatta sig med den. Och mest troligt kommer Joseph Kony inte att arresteras 2012 - frågan är t o m hur det nu kommer att gå med kampanjen i sig.

Invisible Children är dock helt uppenbart inte bara Jason Russell - och i responsfilmen mot kritiken mot Kony 2012 var det enbart Ben Keesey som medverkade. Kanske kan han lyckas med att styra upp en del av problemen och reparera en del av skadorna.

Men det internationella förtroende som organisationen för ett ögonblick fick - kommer de aldrig på samma sätt att få igen. En del av förtroendet byggde nämligen på att unga människor kunde se, känna igen, förstå och tro på metoderna som användes. Det var inget vanligt "hjälparbete" där man stoppar pengar i en insamlingsbössa utan vetskap om vart pengarna går, hur de brukas eller vad som konkret blir resultatet. Detta var något nytt; byggt på inte minst Facebook, Twitter och sociala medier, och något som en ung överlag skeptisk Internetgeneration faktiskt kunde se in i och förstå i tillräckligt stor utsträckning för att faktiskt kunna tro på det. Att rasera ett sådant förtroende - som inte är lätt att bygga upp - är en mycket stor tragedi.

Här skriver också SVD om arresteringen.

Källa: Huffington Post

Se även tidigare inlägg:

Invisible Children i ny film som bemöter kritiken 20120313

Kony 2012-skaparna ska bemöta kritiken i ny film 20120312

Dokumentär om Joseph Konys barnsoldater 20120310

Stoppa Joseph Kony 2012 20120307

Inga kommentarer: