onsdag 14 mars 2012

Blagojevichs sista presskonferens - dagen innan fängelset

Illinois tidigare guvernör Rod Blagojevich avslutade alldeles nyss sin allra sista presskonferens - dagen innan han imorgon påbörjar sitt 14-åriga fängelsestraff i ett lågriskfängelse i Colorado, för att bland annat ha försökt sälja Barack Obamas efterlämnade senatsplats.

Tillsammans med sin hustru Patricia trängde han sig fram bland folkhopen utanför sitt hus i det soliga men uppenbart blåsiga vårvädret. Patti klängde sig fast vid honom uppenbart mycket upprörd, medan han inför kamerorna tackade alla dem som varit goda och vänliga mot honom, Patricia och deras döttrar. Vänligheten från dem som bett, sänt goda tankar, skänkt biblar, bönelappar och kommit med mat - skulle han inte glömma.

Här är talet - nedan fortsätter min egen resterande sammanfattning:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Han förklarade sedan att det varit en ära att två gånger bli vald till Illinois guvernör och att dessutom ha fått tjäna delstaten i Kongressen - och förklarade att han alltid gjort vad som var bäst för vanligt folk, något han nu tänker ta med sig när han ger sig av på en mörk resa. Som guvernör hade han jobbat hårt - kanske för hårt, och kanske borde han ha varit lite mer ödmjuk. Men han drevs av en önskan att hjälpa vanligt folk - sådana som var som hans föräldrar hade varit; som arbetat hårt och offrade sig själva för sina barn.

Han försvarade och uttryckte sedan sin stolthet över det sjukvårdsprogram för barn han infört i Illinois - ett program som räddade liv. Han förklarade också att han var stolt för att ha gett äldre gratis sjuktaxi och tagit sig an specialintressen.

Under hans tal ropades bland de församlade "Free our governor!". Han förklarade sedan att han dock tog ansvar för sina handlingar - han hade visserligen handlat på ett sätt han ansåg föll inom lagens ramar, domstolen och domaren såg dock på saken annorlunda och han accepterar nu detta. En dom som föll enligt de regler sådana som lagen nu är.

Det var dock en svår sak att göra - det svåraste han någonsin gjort, förklarade han. Men det hela börjar imorgon.

Han ställde sedan den retoriska frågan om hur man får detta att framstå vettigt? Vad säger man till sina barn? Han kommer inte att få se dem växa upp och han kommer inte att kunna hjälpa sin hustru att uppfostra dem.

Han förklarade sedan att de tänkt på att saker som dessa inte bara drabbar dem - många andra drabbas mycket hårdare än de nu har gjort. Och han hämtar styrka ur andras exmpel - hur de har kämpat utan att ge upp, och kanske är det som det står i bibeln - att visdom kommer genom lidande.

Det finns dock stunder när han bara vill ge upp - men när han ser sina barn hämtar han kraft att kämpa och hoppas hans barn ska lära sig av det.

Han berättade vidare hur det är lätt att fokusera på det negativa när man hela tiden lever i detta - och han har svårt att ens uttala att han nu är på väg till fängelse. På nätterna ber han Gud att ta hand om hans familj och om honom ta sig igenom allt. Men dessa saker har också gett honom perspektiv på sitt liv - och han har levt ett bra liv med många välsignelser, förklarade han:

Han hade haft bra föräldrar som arbetade för sina barn. Och han själv hade levt den amerikanska drömmen - fått känna triumf över att göra saker som hjälpt vanligt folk. Viktigast av allt är dock hans döttrar och hans hustru - när de två en gång lovade att tillsammans ta sig igenom goda och dåliga tider, trodde de aldrig att det skulle bli så här.

När han ger sig av kommer han inte att kunna hjälpa eller skydda sina barn som han borde. Han kommer inte att kunna göra för dem vad hans far gjort för honom - men de har däremot den bästa modern i världen som kommer att kämpa för dem. Det tar han med sig och hämtar styrka i.

Han förklarade sedan avslutningsvis att de lär sina barn att i svåra tider måste man leva i sitt hopp, inte i sin fruktan. De lever för hoppet, de har överklagat fallet och även om hoppet vacklar så tror han ändå att USA är ett land som styrs av lagar och att sanningen en gång triumferar. Han tror på på framtiden, på lagen, på Gud - och att rätten en gång segrar.

Därefter avslutade han sin presskonferens.

Jag har följt- inte Blagojevichs karriär - men däremot hans fall från skyarna, mer noggrant än någon annan svensk jag känner till. Min syn på saken är fortfarande att Blagojevich var en småskurk - men ingen ny Al Capone som åklagarsidan försökte framställa saken. 14 år är ett långt och saftigt straff, i synnerhet för en småbarnsfar i hans situation. I ett amerikansk perspektiv så hade straffet dock kunnat bli betydligt värre. För stunden är det dock inte Blagojevichs brott som är i fokus, utan avskedet från hans familj - och det är givetvis en stor tragedi i sig helt oavsett vad Blagojevichs brott än må förtjäna.

För dem som är mer intresserade av Rod Blagojevichs fall - och stundom mycket underhållande framträdanden under dessa nästan 3,5 år rekommenderas min ingående artikel "Berättelsen om Rod Blagojevich" - som jag skrev samma dag som straffsatsen mot honom offentliggjordes och som sammanfattar mina ca 130 inlägg om denne man.

Se även tidigare inlägg:

Blago på väg till lågrisk-fängelse i Colorado 20120216

Jack Abramoff om Rod Blagojevich 20111209

Berättelsen om Rod Blagojevich 20111207

Inga kommentarer: