torsdag 22 mars 2012

Några filmtips: The Conspirator och For Greater Glory

Historiska spelfilmer tillhör ett av mina intressen. Här följer således två nya filmtips.

The Conspirator

För några dagar sedan såg jag filmen "The Conspirator" från 2010 om rättegången mot Mary Surratt - som anklagades för att ha varit medkonspiratör i mordet på president Abraham Lincoln.

Filmen skildrar närgånget den militärrättegång och rättsprocess som sedan följde, som involverade allt från enkla män till landets president. En film som på ett närgånget och mycket professionellt sätt ger en inblick i en av den moderna historiens viktigaste eror - och som också tar upp ett ämne som fortfarande har aktualitet: militärrättegångar, civila rättigheter och den amerikanska konstitutionen.

Här är en trailer till filmen:
For Greater Glory

En annan film som jag inte sett, men däremot sett trailern till och läst följande mycket intressanta beskrivning av på Hot Air - är "For Greater Glory" som släpps nu i sommar. Filmen handlar om det mexikanska Cristero-kriget mellan 1926-1929 som var en kontrarevolution mot den tidigare socialistiska revolution och påföljande marxistiska regering som tagit makten i Mexiko och med tvång försökte av-katolicera och tvångssekularisera landet och dess befolkning. Mot detta tvång och förföljelse reste sig en rörelse rebeller som kallade sig Cristeros - eftersom de menade sig kämpa för Cristo Rey (Kristus, kungen).

En film av ytterst stor aktualitet - inte bara pg a den amerikanska diskussionen om katolska kyrkans förhållande till den amerikanska regeringsmakten - utan även pg a den rådande situationen i Mexiko, vars samhälle än idag präglas av konflikten mellan de ytterst anti-katolska krafterna och kyrkan.

Här är trailern:Se även tidigare inlägg:

Filmtips: Gudar och människor 20110324

Biofilm att rekommendera: Soraya M 20091026

Två sevärda Irakkrigsfilmer 20100925

4:e juli-filmtips: John Adams 20100704

2 kommentarer:

Erik sa...

Tack för tipset, har inte sett dom två filmerna tidigare.

Ronie Berggren sa...

Varsågod - tipsa gärna om du någon gång recenserar dem :)