söndag 25 mars 2012

Timothy Dolan om sin roll som New Yorks ärkebiskop

New Yorks ärkebiskop Timothy Dolan, som nyligen också blivit påvens kardinal - innehar numera en av de främsta religiösa positionerna i världen, och det spekuleras om att han också skulle kunna bli näste påve.

Katolska kyrkans roll i amerikansk politik har idag börjat inta den religiösa ledarroll den baptistiska/evangelikala/kristna högern hade på 1980-1990-talet, och Dolan har blivit ett av de främsta ansiktena utåt för kyrkans motstånd mot president Obamas preventivmedelsmandat.

Här är en intervju med Dolan från 2010 där han berättar sin livshistoria och vägen mot prästerskapet - och om sitt intresse för amerikansk katolsk kyrkohistoria. Han talar också om katolska kyrkans framtid och den unga generation som håller på att blåsa liv i den katolska tron igen - och att den unga generation som nu växer upp är väldig annorlunda än det tumult hans egen generation gick igenom när de växte upp på 1960-talet. Han talar också om barnövergreppen inom kyrkan:Och här är installationsmässan när Dolan tillträdde som New Yorks ärkebiskop den 15 april 2009 i St. Patrick's Cathedral, New York. En väldigt fin mässa (med New Yorks politiska höjdare på plats) - och för dem som aldrig sett eller bevittnat en katolsk mässa tidigare är denna mycket sevärd:Se även tidigare inlägg:

Påven i Latinamerika: tar ton mot marxism och drogkarteller 20120324

Inga kommentarer: