söndag 15 juli 2012

General MacArthurs japanska kontor öppnas för allmänheten

USA:s och förmodligen också världshistoriens bästa nationsbygge var uppbyggandet av en japansk demokrati efter andra världskriget. I 6 år styrdes Japan av USA:s legendariske stilla-havs-general Douglas MacArthur. USA skapade en japansk konstitution utifrån amerikanska frihetsprinciper, men med respekt för japansk kultur och japanska sedvänjor. Och även om många andra demokratier också rest sig tack vare amerikanskt engagemang - så byggde USA inte upp Sydkorea och Taiwans demokratier på det direkta sätt man gjorde med det ockuperade Japan.

Nu har general McArthurs japanska kontor - där han vistades i sex år - öppnats för allmänheten. Kontoret där han beordrade omskrivningen av den japanska konstitutionen, nedmonterade kejsarens makt och status som gudomlig, och istället gjorde denne till en symbol för en ny demokratisk nation. I kontoret utarbetades reformer för kvinnors rättigheter, arbetarrättigheter, utbildning och allmän sjukvård.

Kontoret som tillhörde försäkringsbolaget Dai-Ichi Life Insurance Companymen, men som tvångsförvärvades av de amerikanska styrkorna, behöll kontoret som det var när MacArthur flyttade ur och USA skiftade fokus mot Korea. Och på tisdag öppnar det upp för allmänheten - som således ges en inblick i en historia många inte kan speciellt mycket om.

Källa: MSN News

Se även tidigare inlägg:

Operation Tomodachi och volontärarbete i Japan - ett år senare 20120308

------------------

Japans regering och den amerikanska militären 20100615

Inga kommentarer: