lördag 2 mars 2013

Guvernör Rick Snyder tar över Detroit

Jag skrev tidigare om den bedrövliga situationen i den historiska bilstaden Detroit, och hur guvernör Rick Snyder övervägde att ta direktkontroll över staden för att styra upp den ekonomiska krisen. Nu har så nästan skett - Snyder har, efter en utredningskommittés rekommendation, beslutat att göra detta, men gett stadsledningen i Detroit några dagar på sig till den 11 mars, att komma med invändningar. Här förklarar guvernören sitt beslut att ta över staden:



De flesta i Detroits politiska ledning är kritiska till tvångsövertagandet, men borgmästare Dave Bing sa att han skulle samarbeta med guvernören:



Somliga har kritiserat beslutet pga a att man menat att detta sätter den lokala demokratin ur spel. Något Rachel Maddow här diskuterar:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här intervjuas guvernör Snyder dock på 7 Action News där han bemöter en del invändningar mot sitt beslut:



Själv stöder jag helt och hållet Rick Snyders beslut, och Michigian och Detroit kan skatta sig lyckliga över att i dessa tider ha en republikansk guvernör. Som jag konstaterade i mitt tidigare inlägg om situationen i Detroit, så råder en kris stora delar av USA:s nordliga industribälte, pg a fackföreningar som utvecklats i en era helt annan än den tid vi nu lever i, och som kapslat in sig i sin egen verklighetsfrånvända bubbla som fått ekonomierna i dessa delstater att gå på knä - något republikanska guvernörer som inte minst Scott Walker från Wisconsin, Rick Snyder från Michigan och John Kasich från Ohio på allvar börjat ta itu med på sätt ingen demokrat skulle komma ens tillnärmelsevis i närheten av att vare sig kunna eller vilja göra.

Källor: Reuters, SVD, DN, Detroit News

Se även tidigare inlägg:

Detroit - staden som sänktes av fackföreningarna 20130223

Inga kommentarer: