onsdag 1 maj 2013

Irak på väg mot inbördeskrig

Situationen i Irak har förvärrats enormt de sista dagarna, det skriver USA:s fd Irak-ambassadör Ryan Crocker i följande artikel på Washington Post. Den upptrappade konflikten mellan sunni- och shia - påminner om 2006 när situationen i Irak efter USA:s invasion var som allra mörkast. Därtill har Al Qaida - som USA lyckades kväsa - nu börjat åter-etablera sig i Irak.

För att få ordning på situationen måste Al-Maliki-regeringen lyssna på sunnimuslimernas krav, och se till att valen fungerar så att minoritetsgrupperna inte känner sig marginaliserade, konstaterar Crocker. Parterna måste också hålla fast vid det löfte koalitionen lyckades förhandla fram: att de skulle samarbeta med varandra, trots sunniternas bristande tillit. Han konstaterar slutligen att USA måste engagerar sig i diplomati på toppnivå - för även om USA inte längre har kvar några trupper i Irak, har USA fortfarande enormt inflytande i landet, och utrikesminister John Kerry som hade det sunda förnuftet att besöka Irak nyligen, bör åka dit igen.

Här har CNN ett inslag om den upptrappade situationen:



Det måste konstateras att helt oavsett vad man anser om grunderna för Irakkriget, eller hur kriget sköttes i början, så lyckades USA 2007-2010 styra upp situationen i landet. När USA sedan lämnade Irak (helt och hållet pg a president Obamas bristande engagemang) försämrades situationen ganska snabbt. Och Obama har ägnat Irak ytterst lite uppmärksamhet. Vilket nu gjort att Irak börjat gå tillbaka till ruta 1. Något som givetvis är ytterst beklagligt med tanke på de enorma uppoffringar USA, dess allierade och irakierna själva gjort.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Irakier om den amerikanska interventionen 20130410

Inga kommentarer: