torsdag 2 maj 2013

Växande hungerstrejk på Guantanamo

Den amerikanska fångbasen på Guantanamo har återigen hamnat i rampljuset efter att ett stort antal fångar gått in i hungerstrejk i protest mot sin obegränsade internering, något som återigen fört upp debatten om Guantanamo-basens stängning, något Obama också tog upp i sin senaste presskonferens. Här har NBC ett kort inslag om hungerstrejken:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Kan då president Obama stänga Guantanamo? Precis som förra gången han försökte, kan detta inte ske utan Kongressens medverkan, något Fox News här rapporterar om:



Själv anser jag att Obama hanterat Guantanamo-frågan väldigt illa. I första hand har Obama önskat vinna politiska poänger genom att få fångbasen stängd, när detta sedan inte lyckades har han inte ägnat basen någon större uppmärksamhet. De viktiga frågorna har inte att göra med basens existens, utan huruvida vilka fångar som bör sitta- och inte sitta där. Under Bush-administrationen försvarades basen, men hundratals fångar släpptes också därifrån (bl a den svenske fången Mehdi Ghezali) när man konstaterat att dessa inte längre var något hot (i somliga fall hade man dock fel, eftersom fångar faktiskt återvände/eller anslöt sig till jihadorganisationer). Obamas intresse för fångarnas situation och ett genomdrivande av snabbare rättsprocesser har dock varit ringa. Hans främsta intresse har varit att visa att han lyckats stänga basen - vilket knappast är den viktigaste frågan i sammanhanget (Guantanamo är en utmärkt fångbas för terrorister, och USA har inga andra platser att förvara högsäkerhetsterroristfångar som skulle vara bättre).

Källor: CBS News, DN

Se även tidigare inlägg:

Obama kritiseras för sin presskonferens 20130501

Obamas presskonferens - Syiren, Guantanamo etc 20130501

Nytt försökt att få GITMO-fångar till USA 20121130

Omar Khadr - GITMO:s yngsta fånge nu hemma i Kanada 20120930

Inga kommentarer: