lördag 4 maj 2013

Kim Jong Un:s arbete för att själv bli en legend

Bertil Lintner har här på SVD en intressant artikel om Nordkorea och dess ledare Kimg Jong Un:s förhållande till sina två dynastifäder.

Farfadern Kim Il-Sung var enligt den nordkoreanska mytologin en gerillahjälte som befriade Nordkorea från den japanska ockupationsmakten. Sanningen var dock att Kim Il-Sung visserligen kämpade mot japanerna, men det under kinesiskt befäl, och 1940 fördrevs han till Sovjetunionen och stannade där tills krigsslutet 1945 när Sovjet drivit ut japanerna, varefter de sedan tillsatte Kim Il-Sung som Nordkoreas ledare. Riktigt lika hjältemodig som myter förtäljer var han således inte.

Sonen, Kim Jong il, föddes enligt myten i en timmerkoja vid det heliga Peakduberget. I verkligheten föddes han 1942 i Vyatskoye, och kom till Korea som barn efter faderns återvändande.

De nordkoreanska ledarna behöver dock sina myter, och nu är det alltså sonsonen Kim Jong Un:s tur att försöka skapa en myt av sig själv som stor ledare genom det krigiska utspel som nu tycks trappas ner en aning. Frågan är dock, konstaterar Lintner, hur länge detta spel kommer att fungera?

Det vet vi förstås inte. Däremot är Nordkorea ett land där dess fattiga, plågade befolkning alla är dockor i Kim-dynastins självförhärligande sjuka spel. En befolkning vars tillvaro vår senaste podcast önskar ge en liten inblick i.

Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

Nordkorea dömer amerikansk fånge till 15 år i arbetsläger 20130502

Inga kommentarer: