söndag 26 maj 2013

Rambo - actionhjälte, äpple och första svensk-amerikan

Jag läser för närvarande en bok om Nya Sverige, och stötte där på svensken Rambo - en av de första svenskarna som satte sina fötter på amerikansk mark, och ja, eftersom jag växte upp med 1980-90-talsfilm så beslöt jag att gräva lite mer i bakgrunden.

De flesta har väl någon slags association till Rambo-filmerna med Sylvester Stallone från 1980-talet. Filmerna bygger på författaren David Morrells bok First Blood. Namnet Rambo fick han dock från Rambo-äpplena han introducerades till i Pennsylvania, och gillade då det kraftfulla klinget i namnet, varefter hans romankaraktär fick Rambo som efternamn.

Äpplena ifråga fick emellertid sina namn från den omnämnda svensken Peter Gunnarson Rambo, som anlände till den svenska kolonin Nya Sverige (i dagens Delaware) med skeppet Kalmar Nyckel 1638, som på sin resa tagit med sig äppelfrön i en låda.

Och namnet Rambo, härrör förstås i grunden från något så enkelt och simpelt som Ram-bo, dvs någon härrörande från Ramberget på Hisingen, Göteborg.

Svensk historia, är helt enkelt otroligt spännande - och Rambo-historien bör kanske infogas i den svensk-amerikanska historieskrivningen om Nya Sverige :)

Här är trailern till den nyare Rambo-filmen från 2008 - en i mitt tycke helt ok film, och Sylvester Stallone tillhör en av gubbskådisarna som faktiskt fortfarande lyckas göra kvalitativa actionfilmer, och hans uppföljare till Rocky var också över förväntan.UPPDATERING:

Lyssna också gärna på vår 22:a podcast om Nya Sverige.

Källor: Wikipedia om actionhjälten John Rambo, Wikipedia om Rambo-äpplen

Se även tidigare inlägg:

Kungaparet firar 375-årsminnet av Nya Sverige 20130511

Nya Sverige - den svenska kolonin i Delaware 20130510

Inga kommentarer: