lördag 30 oktober 2010

Obama - videovecka 93

Obama talar denna vecka om det uppkommande valet och förklarar att oavsett vad som händer på tisdag så måste partierna samarbeta för att få fart på ekonomin - har tar även tillfället i akt att kritisera republikanska ledares uttalanden om att inte vilja samarbeta.



Bör partierna samarbeta efter valet, där republikanerna med stor sannolikhet kommer att ta över Representanthuset?

Republikanerna bör naturligtvis inte samarbeta gällande ideologiska agendor. Obama vill skapa regeringsprogram som syftar till att göra USA mer lik en stor europeisk-inspirerad välfärdsstat - republikanerna vill bevara och återvända till den bokstavliga frihetliga marknadsekonomin som implementerat rätt kan skapa stabila ekonomier och som bevisligen också leder till såväl tillväxt som välfärd. I fråga om ideologi bör republikanerna således inte kompromissa.

Däremot bör kompromissutrymme finnas gällande rent praktiska frågor som skattesänkningar, temporära program etc, och saker som inte fundamentalt handlar om respektive partis ideologiska grund. Här bör republikanerna förstås anse att några skattesänkningar - te x bara för medelklassen - är bättre än inga. Och demokraterna att några rejäla nedskärningar kanske behöver göras.

Se även tidigare inlägg:

Obama - videovecka 92 20101023

Inga kommentarer: