söndag 12 december 2010

Självmordsdåd i Stockholm - del 1

Sverige har drabbats av sin första självmordsattack. Igår sprängde en man sig själv till döds i centrala Stockholm. Samtidigt exploderade en bil på en annan plats och innan sprängningarna fick TT också ett hotfullt brev. SVD sammanfattar vad som hänt:

En man sprängde sig själv mitt i julruschen i centrala Stockholm. Med några minuters mellanrum inträffade två explosioner i city. En bil i korsningen Olof Palmes gata och Drottninggatan började brinna kraftigt. Kort därefter small det på Bryggargatan.


Den första explosionen hördes 16.49. En bil var övertänd på Olof Palmes gata alldeles vid Drottninggatan som var full av julshoppande människor. Några minuter senare, vid klockan 17, hördes en kraftig smäll från Bryggargatan vid hörnan mot Drottninggatan. En man låg kvar livlös i snön.

SvD:s fotograf Magnus Hjalmarson-Neideman kom till Bryggargatan klockan 17.05 och såg mannen som låg på rygg utanför butiken Scorett. Stupröret som suttit på väggen mot butiken låg avbrutet i snön och det var sot på väggen där det suttit. Intill mannen låg en röd ryggsäck. Enligt Aftonbladet bar mannen sex sammankopplade rörbomber. Bara en exploderade.

Polisens bombgrupp skickades senare till platsen och stora delar av Stockholms city spärrades av.

Stockholmspolisen uppger för TT att mannen som dog på något sätt har sprängt sig själv.

Cirka tio minuter före explosionerna skickades ett mejl till TT, som även var adresserat till Säpo. Avsändaren vände sig till "Sverige och svenska folket". Han hänvisade till den svenska tystnaden kring Lars Vilks målningar, de svenska soldaterna i Afghanistan och skrev: "nu ska era barn, döttrar och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dör."

– Våra aktioner kommer att prata för sig själva. Så länge ni inte slutar ert krig mot islam och förnedrande mot profeten och ert dumma support till grisen Vilks, säger mannen till TT.

Han uppmanar alla muslimer i Sverige att "sluta fjäska och förnedra er". Han avslutar meddelandet med en uppmaning till "alla mujahedin i Europa och Sverige":

– Nu är det dags att slå till, vänta inte längre. Kom fram med vad än ni har även om det är en kniv och jag vet att ni har mer än en kniv att komma med. Frukta ingen, frukta inget fängelse, frukta inte döden.


Statsminister Fredrik Reinfeldt betonade i sin presskonferens att förhastade slutsatser dock inte skulle dras:

-Det är viktigt att understryka att det inte är bekräftat att de tre händelserna hör ihop, även om det naturligtvis väcker frågor av det slaget, sade Fredrik Reinfeldt vid presskonferensen på Rosenbad.


Men han fördömde förstås också händelsen, och sa:

-Det är viktigt att slå fast att det som har skett är både oönskat och oacceptabelt. Sverige är ett öppet samhälle som har markerat en vilja att människor ska kunna ha olika bakgrund och tro på olika gudar. Vår demokrati är välfungerande och den som känner frustration och ilska kan utrycka det på ett sätt som inte leder till våldsanvändning.


Utrikesminister Carl Bildt skrev på Twitter:

"Det var ett mycket oroande försök till terrorattack i ett område i staden där många människor uppehåller sig. Misslyckades – men kunde ha slutat riktigt katastrofalt"


Här har SVT Rapport en extrasändning om händelsen från igår kväll:Så här till en början kan konstateras att det viktigaste var att inga civila omkom och att trots allt väldigt få tycks ha blivit skadade. Med största sannolikhet utfördes dådet av en enskild person, och Sverige har troligtvis inte några aktiva "sleeper cells". Det finns därför ingen orsak till masspanik - och den rådande situationen är en situation svenska myndigheter förmodligen kommer att hantera mycket professionellt.

Därför bör masshysteri i olika former undvikas. Populistisk anti-islamism som spelar på folks rädsla är inte konstruktiv och inte nödvändig. Och i sammanhanget kan förstås betonas (även om det förhoppningsvis är självklart) att de flesta muslimer givetvis inte ägnar minsta tanke på att utföra dåd likt det som inträffade igår kväll.

Med det sagt har Sverige likväl en islamapologetisk falang bestående av vänsterakademiker och talesmän för svenska muslimer som under lång tid stämplat all kritik mot islam som "islamofobiskt" - där alla som givit uttryck för någon form av kritiskt tänkande kring islam stämplats som rasister. Dessa viftar också nästan alltid bort islams roll när terrordåd sker som helt uppenbart har haft anknytning till islamistisk ideologi. Något som här i Sverige också hämmat en sund debatt om detta ämne.

Vad det här ytterst beklagliga dådet därför förhoppningsvis kan få för positiv konsekvens, är att skapa en öppenhet som tidigare inte funnits i den svenska samhällsdebatten för en intellektuell och långsiktigt ideologisk anti-islamism som på allvar tar upp den teologiska och ideologiska problematiken med islam utan att stängas ute genom populistiska rasiststämplar eller ansvarslös islamapologetik.

Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

Den svenske Abu Zaids hot mot Lars Vilks 20101126

Inga kommentarer: