onsdag 29 december 2010

Svenskar gripna för terroristplan mot Jyllands- Posten

Fem män, däribland tre svenskar, greps i Danmark för försök till terroristdåd mot bl a Jyllands Posten - tidningen som först publicerade de danska Mohammedkarikatyrerna 2005.

DN skriver:

Fem personer, varav tre svenska medborgare, har gripits misstänkta för att ha förberett terroristbrott i Danmark, uppger Säpo.


Och vidare:

Enligt uppgifter i den danska tidningen Politiken, så handlar det misstänkta brottet om förberedelser för ett terrorangrepp mot den danska tidningen Jyllands-Posten samt mot Politikens redaktion i Köpenhamn.

Politiken hänvisar till uppgifter från den danska säkerhetspolisen Pet, som hävdar att angreppet skulle genomförts de närmaste dagarna. Pet uppger också att de gjort flera fynd i samband med gripandet av de terrormisstänkta, bland annat en maskinpistol med tillhörande ljuddämpare och skarp ammunition. Vidare har också tre av de gripna kommit till Danmark i en svensk hyrbil, hyrd från Statoil i Kista, skriver tidningen Jylllands-Posten

Själva gripandet av männen ägde rum dels i en lägenhet på Mørkhøjvej i stadsdelen Herlev och dels i en lägenhet i Hedelyparken i Greve i Köpenhamn, skriver PET.

Utav de fyra gripna personerna i Danmark bor tre i Sverige, varav en är en 44-årig tunisisk medborgare, en 29-årig svensk medborgare född i Libanon samt en 30-årig svensk medborgare. Den fjärde mannen som gripits i Danmark handlar om en 26-årig irakisk man som sökt asyl i Danmark.

Samtidigt med gripandet i Danmark grep den svenska säkerhetspolisen i Stockholm en 37-årig svensk medborgare med ursprung från Tunisen, också han misstänks för förberedelse till terrorbrott.


SVD citerar Danmarks säkerhetschef Jakob Scharf som säger:

– Tack vare gripandena så har vi lyckats avvärja en överhängande terroristattack där flera av de misstänkta kan beskrivas som militanta islamister, med kopplingar till internationella terrornätverk, säger danska säkerhetspolisens chef Jakob Scharf i ett pressmeddelande.


Här rapporterar Fox News om dådet:Att terrordådet avvärjdes av svensk och dansk säkerhetspolis är givetvis mycket välkommet och visar på ett professionellt arbete. Att det fanns män - fler män - från Sverige som försökt realisera ett islamistiskt terrorbrott är däremot mycket beklagligt, och visar att detta är ett problem som hela det svenska samhället måste ta på allvar, och engagera sig mer djupt i än vad som hittills gjort.

Källor: DN, DN, SVD, SVD

Se även tidigare inlägg:

USA:s ambassad i London utsatt för terrorhot 20101227

Inga kommentarer: