måndag 17 oktober 2011

Herman Cains överlägsna seger i South Carolinas provval

Herman Cain har vunnit ännu en straw poll - denna gång i South Carolina där 200 aktivister från 25 olika te-party-grupper röstade om sin favoritkandidat. Herman vann överlägset och fick hela 55% av rösterna.

“Very interesting results. Cain is on fire here in S.C. I know it's just a snapshot. But I find these numbers interesting among our crowd,” sa Brendan Steinhauser, organisatör för FreedomWorks, till CNN.


På andra plats kom Newt Gingrich. Men det var en andraplats långt efter partiets nye stjärna - och Gingrich fick "bara" 14,5%. Michele Bachmann kom trea med 8% - vilket numera för hennes del bör betecknas so en framgång. Mitt Romney fick bara 3% men kom före Rick Perry som bara fick 2%.

Själv anser jag att Herman Cains siffror är smått otroliga. Mitt Romneys och Rick Perrys är det också - fast förstås i negativ bemärkelse. Te-partyrörelsen gillar inte Romney, men 3% måste ändå sägas vara sämre än han förtjänar. Rick Perrys 2% är ännu värre, då Rick Perry -cancervaccinationer och utbildningsstöd till illegala immigranters barn- likväl i praktiken och inte bara i teorin är republikanernas mest konsekvent konservativa kandidat, och att säga att Perry är för lite konservativ är i princip som att säga att Herman Cain är för lite svart, för att kunna betecknas som en svart kandidat.

Vad detta tycks visa är dock att te-party-aktivisterna likväl har bytt, eller börjat byta lojalitet - från Perry till Cain. Det stöd Perry främst har kvar, är förmodligen stödet från de evangelikala - en grupp Cain ännu inte aktivt försökt nå ut till. Det lär dock förmodligen bara röra sig om en tidsfråga innan han gör det.

Själv anser jag att Romney och Perry är två helt olika kandidater. De är olika till personligheterna och tilltalar (i en republikansk kontext) olika väljargrupper. Däremot har de en sak gemensamt som verkligen skiljer dem från Herman Cain. De saknar båda personlig, spontan humor. Romney är i sina tal normalt ganska rolig - men han är inte spontant rolig. Rick Perry gör möjligtvis smått roliga saker (något Saturday Night Live bäst uppmärksammat), men det är förstås inte samma sak som att han skulle vara spontant rolig.

Herman Cain är däremot spontant orädd rolig - och dessutom relativt kvicktänkt, vilket innebär att han inte behöver skriva in sina skämt i sina förhandsskrivna tal. Och i det avseendet har Cain en hel del likheter med USA:s förre president George W. Bush - en egenskap som i det här fallet faktiskt är en politiskt gångbar fördel.

Källa: CNN

Se även tidigare inlägg:

MtP: Herman Cain 20111016

Inga kommentarer: