lördag 29 oktober 2011

Sarah Silverman om sin Perry-Niggerhead-show

Stand-up-komikern Sarah Silverman, som också är en aktiv demokrat som stöder Obama, har gjort en show vid namn "Niggerhead" (eller "N*****head, som den censurerat heter i USA). Showen anspelar förstås på stenen vid Perry-familjens jaktstuga där ordet fanns inskrivet på 1980-talet och Silvermann vill med sin show väcka debatt om rasism i USA.

Här intervjuas hon av Rachel Maddow på MSNBC:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Problemet med Sarah Silverman är förstås att hon är mer intresserad av sin show än av de faktiska förhållandena. Rick Perry är inte rasist och republikanerna är förstås heller inte rasister (vilket Herman Cains framgångar tydligt bevisar - men inte bara hans utan även Bobby Jindal, Nikki Haley, Marco Rubio, Eric Cantor och alla tusentals katoliker i ett parti som en gång var helprotestantiskt).

Att anspela på rasism i dagens amerikanska politik är bara ett politiskt slagträ som vidhåller murar snarare än att rasera dem: republikanerna är bevisligen rasistiska lika lite som demokraterna är det (trots att USA:s ursprungliga sydstatliga slav- och KKK-parti givetvis var demokraterna). Genom att med shower likt Silvermans (vars show jag inte sett och den kan säkert vara bra men verkar oavsett humorn vara politiskt mycket missvisande) hamra in i folk att republikanerna är rasister så upprätthålls också raskonflikten i sig, och det är kan knappast sägas vara konstruktivt - eller ens progressivt, som demokrater så gärna vill mena sig vara.

I en amerikansk kontext kanske detta inte är nödvändigt att påpeka - där kan kanske en föreställning som Silvermans ses för vad det är: underhållning. Underhållning med ibland tänkvärd samhällskritik som bör väcka självrannsakan, men likväl inte en beskrivande skildring av republikansk politik. Här i Sverige präglas mediautbudet såväl via konventionell svensk media som via allmänintresset på Internet emellertid mer av liberala amerikanska underhållningsshower än av en saklig debatt om amerikansk politik, vilket gör att svenskar ofta skapar sina föreställningar om republikanerna utifrån amerikansk underhållning snarare än utifrån verkligheten - vilket i sin tur gör att detta ändå behöver påpekas, åtminstone här i Sverige.

Se även tidigare inlägg:

Rick Perry konfonterar rasistanklagelse 20111004

------------

Sarah Silverman inte längre lika störtförtjust i Obama 20110805

Inga kommentarer: