torsdag 29 december 2011

Gary Johnsons libertarianska kandidatur kan dra gay-röster från Obama

New Mexicos fd guvernör Gary Johnson som kandiderat i det republikanska primärvalet men inte fått vara med på så många debatter som han önskat, förklarade i onsdag att han tänkte ställa upp som presidentkandidat för det libertarianska partiet istället. Därmed kommer han förstås inte att ha någon chans att bli president, men också stänga ute sig själv från framtida möjligheter att avancera inom det republikanska partiet.

En sak kommer dock att gör Gary Johnsons kandidatur utmärkande, han kommer med säkerhet att vara den ende kandidat i presidentvalet 2012 som finns på valsedlarna i varje delstat, att förespråka samkönade äktenskap - något alla republikanska kandidater är emot och även president Obama är emot även om han sagt att hans syn håller på att utvecklas - det kommer dock med all sannolikhet inte innebära att han kommer att uttala sig för saken inför det uppkommande valet.

Det i sin tur kan innebära att Gary Johnson får möjligheter att stjäla de gay-röster som annars när allt kommer omkring givetvis hade gått till Obama (då alla republikanska kandidater är mer skeptiska - och direkt kritiska - till gay-äktenskap än de förmodligen någonsin varit i presidentvalskampanjer.

Dan Choi - som under de tidigare DADT-reglerna - sades upp från militären efter att han gått ut med sin homosexualitet och som tidigare sagt att han inte kommer att rösta för president Obama igen förklarar för Daily Caller att han har stor respekt för Johnson:

“I am not in the habit of endorsing candidates and I no longer belong to any party, but I hold Governor Johnson in highest regards and think he would be an amazing president.”


GOProud´s VD Jimmy LaSalvia konstaterade också han att Gary Johnson var ett alternativ:

“Gov. Johnson may very well attract gay voters because of his position on same-sex civil marriage, but I think that everyone on the ballot in November is going to give Obama a run for his money,”


Republikanerna har också en osynlig men aktiv gay-kandidat - Fred Krager, som förklarade att han var en fan av Gary Johnson men själv ville förändra republikanerna inifrån:

“I am a huge Gary Johnson fan and consider him a friend, but I am staying in the Republican Party and will fight for change from within,”


Gary Johnson skulle kunna dra gay-röster bort både från republikanerna och president Obama. Men eftersom demokraterna onekligen har fler gay-väljare än republikanerna och ingen av de rådande republikanska kandidaterna bryr sig om denna väljargrupp ett uns, så tyder allt på att Obama kommer att förlora mest på en Johnson-kandidatur.

Källa: Daily Caller

Se även tidigare inlägg:

Gingrich kontra Obama om gay-äktenskap 20111221

2 kommentarer:

Henrik sa...

Du missar ju att han kan ta Ron Pauls fans också, då de står väldigt nära varandra ideologiskt (förutom just synen på samkönade äktenskap). Om Republikanerna väljer Romney så kommer han behöva någon som hjälper han man de evangikala väljargrupperna.

Om man då inte helt täcker in den libertanska falangen vilken Ron Paul anför så kan denna väljargruppen gå till Obama. Vilket i vissa delstater skulle kunna vara förödande för Romney.

Jag kan helt enkelt inte se hur Johnsson kan ta fler röster från Obama än från den republikanska kandidaten. Som jag ser det är detta en fördel för Obama.

Ronie Berggren sa...

Jo, när Paul förlorar nomineringen så kommer Gary Johnson säkerligen te sig lockande för dessa. Men det beror nog också på hur Ron Paul själv ställer sig till Gary Johnson och om han endorsar denne eller ej (eller någon annan). Men du har rätt, det var en aspekt jag inte skrev något om.

Jag fokuserade mest på de homosexuella väljarna, som i Johnson har ett alternativ till såväl republikanerna (som knappast kan sägas vara något alternativ) och till Obama, som för dessa är ett dåligt alternativ (men i alla fall ett konkret alternativ). Johnson skulle för dessa kunna bli en bra proteströst.