tisdag 20 december 2011

Tim Tebow och den politiska debatten

Jag kan inte påstå mig vara överdrivet sportintresserad, så första gången jag hörde namnet Tim Tebow var när Rick Perry på den senaste republikanska debatten i Sioux City, Iowa sa: "I hope I am the Tim Tebow of the Iowa caucuses)".

Här är klippet från debatten:



Efter Perrys uttalande började jag läsa en del och lyssna lite extra när namnet nämndes i nyhetssändningar. Tim Tebow (född 1987) är quarterback i amerikansk fotboll och spelar för Denver Broncos i den nationella fotbollsligan NFL. Han är evangelikal kristen (barn till baptistmissionärer) och har gjort en stor grej av sin tro; dels genom hans återhållsamma leverne - och dels för att han på matcherna brukar knäböja och tacka Jesus och talar om tron öppnare än de flesta (även i USA) brukar göra. Här är ett sportinslag från en match med Tebow:



Och här har Fox News ett inslag om Tebow och dennes syn på sport och tro:



Tim Tebow älskas av evangelikala - en ytterst viktig grupp i Iowas primärval, och Rick Perrys uttalande var förstås direkt riktat till dessa väljare. Stor uppmärksamhet har dock riktats mot Tebow även från andra håll och somliga har varit kritiska mot hans öppna demonstrationer för sin tro. Fox New har här ett inslag om några elever som blev avstängda efter sin egen tebowing-ceremoni i skolan:



Även Saturday Night Live gjorde häromdagen följande något Tebow-kritiska sketch om honom, där Jesus kommer in i omklädningsrummet hos spelarna (och bland annat avslöjar att han tycks föredra Romney framför Tebow):



Sketchen har dock kommit att kritiseras från evangelikala pastorer. Baptistpastorn Pat Robertson - en av de viktigare rösterna inom den gamla kristna högern - förklarade att om någon gjort något liknande mot Mohammed i ett muslimskt land så skulle denne ha blivit dödad. Han tar också Tebow i försvar:



Även Mike Huckabee (också han baptistpastor) har tagit Tebow i försvar, och här förklarar han att av allt i världen man kan klaga på borde Tebow inte vara det första:



Det återstår att se vilken roll Tim Tebow eventuellt kommer att spela i det republikanska primärvalet - på sina håll må han vara kritiserad, men i nuvarande läge drömmer förmodligen såväl Rick Perry som Michele Bachmann om hans endorsement.

Se även tidigare inlägg:

GOP-debatten i Sioux City, Iowa 20111216

Inga kommentarer: