onsdag 21 december 2011

Rick Perry om homosexualitet och DADT

I år har nästan alla republikanska kandidater uttalat sig mot gay-äktenskap (och givetvis aborter). Michele Bachmann, Mitt Romney, Rick Santorum och den nu i sammanhanget mest omtalade - Rick Perry, har alla uttalat sig övertydligt om hur de ser på dessa saker. Här uttalar sig Rick Perry igen när han talar med en 14-årig flicka om varför han inte anser att homosexuella bör få tjäna öppet i militären och att avskaffandet av Don't Ask Don't Tell var ett misstag:



I 2012-års republikanska val har således socialkonservatismen i åtminstone retoriskt avseende, kommit tillbaka med en kraft den aldrig hade under 20-00-talet. Mest troligt är dock att det hela i första hand är en primärvalsretorik som kommer att tonas ner rejält när en kandidat väl vunnit. Och vare sig Mitt Romney eller Newt Gingrich har (till skillnad från Santorum, Bachmann och Perry) saken speciellt högt upp på agendan.

Gällande Rick Perry så förtjänar han förövrigt stor respekt för att han inte bara står för de saker han tror på - utan heller inte räds för att faktiskt bemöta väljare som har en helt annan syn än han själv på saken, och bemöta dessa både med respekt och med en personligt riktad förklaring om varför han ser saken på det sätt han gör - något han även gjorde härom månaden när en pojke frågade honom om hur gammal han trodde att jorden var. Något man inte kan säga att alla kandidater gör.

Se även tidigare inlägg:

Romney i möte med gay-veteran 20111213

Perry-ad betonar kristendom och socialkonservatism 20111207

Bachmann träffar 8-åring med lesbisk mamma 20111207

GOP och gay-äktenskapen i New Hampshire 20111124

-------------

Rick Perry skeptisk till evolutionsteorin 20110818

Inga kommentarer: