torsdag 11 september 2008

Unika svenska TV-bilder på McCain

DN skriver hur SVT har unika bilder på McCain efter att denne frisläppts från fånglägret i Hanoi. SVT:s reporter Erik Eriksson och fotografen Björn Eriksson var i februari 1973 utsända till Vietnam av SVT. De filmade då när de första amerikanska krigsfångarna frigavs. En av dem var McCain, även om de inte hade någon aning om vem han var (eller skulle komma att bli) då.

Jag citerar sista delen av artikeln:

Erik Eriksson bevakade mellan 1968 och 1979 Vietnamkriget, både som frilans, för Aftonbladet och för svensk tv. Han gjorde också inslag för amerikansk tv, CBS och NBC. Sammanlagt tillbringade han tolv månader i Vietnam. Sin vietnamesiska historia har han nu skrivit i boken "Jag såg kärleken och döden". I boken finns en halvtimme lång dvd som förutom den opublicerade McCainfilmen innehåller en intervju med Eriksson och några av hans tv-reportage.

- I februari 1973 var jag och fotografen Björn Henriksson utsända av SVT i Hanoi. Vi filmade när de första amerikanske krigsfångarna, piloter, frigavs. Men eftersom vi då varit där ett tag åkte vi hem till Stockholm för att göra film. Vi visste att de andra fångarna förmodligen skulle friges inom kort. Jag lämnade en filmkamera och en trave film till en nordvietnamesisk fotograf som hade tillträde till flygplatsen och bad honom att filma alla frigivningar och skicka till oss, berättar Erik Eriksson.

När de väl fick filmerna rörde det sig om flera hundra fångar.

- Men det var inga vi kände igen, inte heller McCain. Visserligen var han son till en känd amiral, men han var en i mängden, en ung flygare. Men fotografen hängde på McCain och tog närbilder. Och allt hamnade i en låda i arkivet.

Sedan gick åren och Erik Eriksson slutade på SVT för att jobba med annat. Det var först i sommar när han arbetade med sin bok och hjälpte till att plocka fram filmmaterial från SVT för dvd-n som de hittade filmen med McCain.
- Nu är han ju inte längre vem som helst. Nu är han "The John McCain", konstaterar Erik Eriksson.

- Såvitt vi vet är det de enda bilder som finns på McCain när han friges i Hanoi. I amerikanska ­beskrivningar sägs ofta att han återkom till USA på kryckor. Men han lämnade i vart fall inte Nordvietnam på kryckor. På filmen ser han ut som en vältränad kille, en ung idrottsman eller en fotbollsspelare som haltar lite lätt som man gör efter en hård match, säger Erik Eriksson.

Källa DN: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3166&a=826833

Här är en länk till DN:s webteve där filmklippet visas: http://webbtv.dn.se/index.aspx?id=4260

Jag gissar att, om detta är unika svenska bilder, som ingen tidigare fått del av - så kommer utländska bolag att bli inte bara lite intresserade. Häftigt i alla fall!

1 kommentar:

Erik sa...

Du kan läsa om det här också:

http://news.yahoo.com/s/ap/20080911/ap_on_el_pr/mccain_vietnam_video