fredag 30 januari 2009

Irakier bygger sko-monument

I Saddam Husseins forna hemstad Tikrit har konstnären Laith al-Amari tillverkat en jättesko av glasfiber och koppar för att hylla Muntadhar al-Zeidi - journalisten som i december förra året kastade sina skor mot President Bush med orden: "Det här är en avskedskyss din hund!", på dennes sista presidentbesök i landet.

Journalisten står nu åtalad för att förödmjukat en utländsk ledare - men jätteskon i Tikrit visar likväl att han av många vanliga irakier betraktas som en hjälte. Något som i sin tur också visar stora delar av det irakiska folkets bristande förståelse - och nidbilder av USA:s fyrtiotredje president vars utan beslutsamhet irakierna fortfarande skulle ha styrts av Saddam Hussein. Ironiskt nog så kan President Obama förhoppningsvis ändra på den bilden - inte främst genom att ändra politik, utan helt enkelt genom att vara en annan person som inte associeras med allt det som Bush tillskrivits.

Källa: DN

Se även tidigare inlägg:

Arg journalist kastar skor mot Bush 20081214

1 kommentar:

olof den andre sa...

Tikriti-borna levde väl under saddams regim, detta och allenast detta borde göra det extra misstänksamt för en normalbegåvad människa och journalist att i frågasätta vad de uttalar, tyvärr så existerar icke sådan a i den svenska floran eller faunan