söndag 4 januari 2009

Roland Burris försvarar sin utnämning

CNN har här ett klipp om Roland Burris - mannen som tillsattes som Obamas efterträdare i Senaten av den skandalomsusade Illinoisguvernören Rod Blagojevich. Demokraterna i Senaten har dock enats om att inte godkänna den som blir tillsatt av Blagojevich - något Senatens majoritetsledare Harry Reid gjort mycket tydligt. Roland Burris har dock inga intentioner att inte komma dit när de har årets första sammanträde nu på tisdag:



Obama har personligen sagt att han håller med Harry Reid och de andra Demokraterna i det att ingen kandidat som utsetts av Blagojevich bör kunna representera Illinois. Men problem hopar sig - och Blagojevichs val av Roland Burris var ett smart val av guvernören: Burris är en svart känd Illinoispolitiker - och som svart sådan är han unik i politiken. Och att han dessutom utnämns för att ersätta en kandidat som också var svart gör att det inte kommer att bli helt lätt för Demokraterna att neka honom tillträde.

Dessutom tog Demokraternas majoritetsledare Harry Reid själv kontakt med Blagojevichs kontor i början av December för att då pålysa vilka tänkbara kandidater han ansåg skulle kunna passa att efterträda Obama. På den listan fanns inte Burris namn nämnt. Att göra så är inte ovanligt i politiken - men Blagojevich använder nu den händelsen för att påpeka att Reid i själva verket är ute för att hämnas eftersom Blagojevich utnämnde en kandidat Reid själv inte förespråkade. En av Burris rådgivare sa som kommentar på hoten om att frysa ut Burris från senaten:

“It’s interesting that all those who are viable are white women and the ones who are unacceptable are black men,”

Ett uttalande som förmodligen spelar Blagojevich helt i händerna - som nu ställt till problem som kan tänkas uppta månader av Demokraternas dyrbara tid. Frågan är bara om det verkligen hjälper Blagojevichs egen utsatta situation att han dessutom ställer till oreda för andra?

Se även tidigare blogginlägg

Blagojevich utser Obamas efterträdare i Senaten 20081230

Inga kommentarer: