tisdag 27 januari 2009

Timothy Geithner godkänd av Senaten

Senaten godkände igår Timothy Geithner som ny Finansminister. Detta trots uppgifterna om att Geithner betalat en hushållerska svart samt inte betalat vissa skatter under flera år (det rörde sig dock om en liten summa pengar). Senaten godkände honom med 60 mot 34 röster - vilket är den minsta marginalen sedan efter andra världskriget i godkännande av Finansminister. Sju av de senaste tjugotre Finansministrarna blev, enligt Real Clear Politics, godkända med i medel 95 röster mot 1.

Av dem som röstade mot godkännandet fanns även tre Demokrater samt en oberoende, som menade att hans skatteslarv helt enkelt gjorde honom olämplig för jobbet. Den Demokratiske senatorn - och tidigare partiledare- Robert Byrd från West Virginia motiverade sin nej-röst med orden:

"Had [Geithner] not been nominated for Treasury secretary, it's doubtful that he would have ever paid these taxes."


De, i kontexten, få rösterna som godkände Geithner indikerar att båda partierna kommer att hålla Finansministern i ett snävt koppel. Under senatsförhöret förklarade Geithner att han ansåg att Kina manipulerade sin valuta. Ett uttalande som fick priset på guld att stiga och på dollarn att falla. Real Clear Politics skriver:

"But Geithner's gaffes are not all tax related. He tripped up again last Friday when it was discovered that he attacked China in written responses to Senate Finance Committee questions. This caused quite a stir on Wall Street, as gold soared and the dollar fell. Mr. Geithner will be the biggest bond salesman in American history as he attempts to successfully finance what will be trillions of dollars in new debt obligations. That's why it's hard to understand how he would poke a stick in the eyes of his biggest banker, namely China, by labeling them a "currency manipulator."

DN skriver i inledningen till en artikel om Geithners godkännande så här:

Så har USA:s senat äntligen godkänt Barack Obamas val av finansminister. Med röstsiffrorna 60-34 kunde Timothy Geithner svära ämbetseden, rapporterar nyhetsbyrån Direkt med hänvisning till Bloomberg News.

- Vi är vid en tidpunkt med maximal utmaning för vår ekonomi. Vår agenda är att agera snabbt för att hjälpa dig att göra vad landet har bett om, sade han efter att ha svurit eden.

Det var i november i fjol som Obama utsåg Geithner till blivande finansminister. I januari kom problemen då det avslöjades att Geithner haft en hushållerska som saknat arbetstillstånd samt att han under flera år inte betalat arbetsgivaravgifter och skatter.


Jag har tidigare skrivit att det inte alltid är nödvändigt att haka upp sig på små detaljer i granskning av svenska USA-nyheter. Men när detaljerna börjar forma ett mönster så kan det behövas. Ordet "äntligen" i artikeln indikerar ett ställningstagande - en förväntan som till slut uppfyllts. Mer objektivt hade varit att skriva "USA:s senat har efter lång tid godkänt..." Tänk om Bushs finansminister Henry Paulson hade fuskat med skatten och haft en hushållerska svart. Han skulle inte ha kommit långt i en tämligen partisansk senat - hans uttalande om Kina skulle ha framställts som att han var en "ekonomisk hök" och om han blev godkänd så har jag svårt att tro att DN skulle ha använt ordet "äntligen".

Med det sagt så anser jag likväl att valet av Timothy Geithner var ett bra val av Obama och av en Demokratisk administration, och önskar honom lycka till som Finansminister.

Se även tidigare inlägg:

Kina: vän eller fiende? 20090124

Fler ministerposter fyllda 20081123

2 kommentarer:

olof den andre sa...

BUSH-minister utnyttjade svart arbetskraft - smet från skatten.

Efter påtryckningar och med klar hänsyn till nationens bästa så godtog, dock inte utan protester den demokratiska oppositionen Bush-regimens hugskott till finansnminster. Geitner, som mannen i fråga heter har befunnits skyldig till att allvarligt skada statsfinanserna genom exploatering av KVINNLIG, lågutbildad samt olaglig arbetskraft. Geitner är för övrigt en alltigenom ond människa precis som Bush själv.

Slut från TT.


Men som sagt nu är det ju Obama det handlar om .

Ronie Berggren sa...

En tyvärr korrekt men likväl komisk beskrivning av saken :)