tisdag 6 januari 2009

Obama utser CIA-chef

Obama har utsett Leon E. Panetta till chef för underrättelsetjänsten CIA. Panetta är fd kongressman och fd stabchef från Bill Clintons administration. Panetta har dock fått kritik, av te x senator Diane Feinstein för att inte ha någon erfarenhet från underrättelseområdet sedan tidigare, men han försvaras av andra tunga senatorer som Harry Reid.

Obama har också fått kritik för att inte ha rådgjort med Senaten inför valet. Något blivande vice-president Joe Biden, som fram tills nu varit en av USA:s mest erfarna senatorer också sa varit ett misstag, men ett misstag han trodde bara varit en engångsföreteelse. Något som indikeras av att Obama senare bad Diane Feinstein - som bland annat är ordförande för Senatens subkommitté för terrorism, teknologi och Homeland Security, och också kommer att leda Senatsförhöret av den tilltänkte CIA-chefen - om ursäkt för att inte tidigare ha rådgjort med henne.

Leon Panetta har bland annat varit kritisk till underättelsetjänstens olika förhörsmetoder, vilket föranleder att tro att valet av honom också indikerar en förändring av CIA:s förhörsmetoder.

Källa: New York Times Politico Yahoo news

Inga kommentarer: