onsdag 28 januari 2009

Obama möter Republikanerna i Kongressen

Obama mötte igår den Republikanska minoriteten i Representanthuset för att få dessa att ställa sig bakom hans stimuleringspaket på 825-miljarder dollar. Obama behöver egentligen inte Republikanernas stöd i Representanthuset tack vare Demokraternas majoritet - däremot vill han likväl försöka få sina beslut att vara bipartisanska - varför han gick med på att ändra ett förslag i planen som gick ut på att finansiera familjeplanering - något Republikanerna motsatt sig.

Republikanerna var tacksamma för att President Obama tog sig tid för dem, och han fick stora applåder när han stannade längre än planerat för att besvara deras frågor och motiverade detta med att hans vänner i Senaten kunde vänta. Representanthusets minoritetsledare John Boehner ansåg också att presidenten var uppriktig i sin önskan att höra deras synpunkter. Republikanen Mike Pence från Indiana sa att han var tacksam för den utsträckta handen från Vita Huset, men att Demokraterna i Representanthuset däremot helt ignorerat presidentens maning till samarbete partierna emellan.

Trots presidentens försök att nå konsensus är dock fortfarande många Republikaner mycket skeptiska till det enorma stimuleringspaketet - och i Senaten, där samarbetet med Republikanerna är viktigare än i Representanthuset, har tunga Republikaner som John McCain förklarat att de tänker rösta nej till planen.

Källor: ABCNEWS, Herald Tribune, Politico

2 kommentarer:

Erik sa...

Erixon menar att Obama arbetar för ett samarbete mellan blocken men att demokraterna i kongressen vill köra över republikanerna:

http://erixon.com/blogg/?p=2168

Ronie Berggren sa...

Det är ju också vad Mike Pence som jag refererar till i inlägget säger. Och det låter mycket troligt - Nancy Pelosi är ingen "uniter" direkt utan definitivt en partisansk politiker. Vi får se hur Republikanerna agerar under Obamas mandatperiod - men under Bushs period är var det få Demokratiska politiker som var speciellt villiga att ge ett vänskapligt handslag till sina kollegor i motståndarpartiet. Min egen uppfattning är att Demokratiska kongressmän och även senatorer, är betydligt mer intoleranta än deras Republikanska motsvarigheter. Eftersom Republikanerna alltid anklagas för att vara "intoleranta" et c, så har de därigenom fått lära sig att inte vara det - och även lära sig att göra allt för att inte vara detta. En läxa jag inte tror att Demokraterna lärt sig i samma utsträckning.

Säga vad man vill om Rush Limbaugh, men när han säger att "Liberaler alltid är arga", så måste det sägas ligga en gnutta sanning i den saken. Och det är förstås inte det lättaste att sträcka ut en vänskaplig hand om man alltid är arg.