måndag 21 december 2009

Raul Castro: Obama vill störta Kubas kommunism

Obama som spenderade stora delar av 2009 med att försöka sträcka ut en vänskaplig hand till ideologiska ovänner, har den senaste tiden fått se hur förhoppningarna grusats gällande såväl Iran som Hugo Chavez, som på klimatmötet i Köpenhamn jämförde Obama med Satan pg a den sistnämndes upptrappning i Afghanistan. Nu har också Kubas ledare Raul Castro börjat höja rösten mot Obama.

"the United States won't quit trying to destroy the revolution and bring a change to our economic and social regime.

In the last few weeks we have witnessed the stepping up of the new administration's efforts in this area," sa Raul Castro inför Kubas parlament i söndags i en kommentar kring arresteringen av en amerikansk kontraktsarbetare i landet. "They are giving new breath to open and undercover subversion against Cuba."


Castro förklarade att den arresterade amerikanen höll på att "working to illegally distribute sophisticated methods of satellite communication to members of the 'civil society' which they hope to form against our people."

Mannen ifråga - som arbetade för en Maryland-baserad utvecklingsorganisation - arresterades den 5 december, bekräftar det amerikanska Utrikesdepartementet, som dock inte givit ut mannens identitet.

President Obama lättade de amerikanska restriktionerna mot Kuba tidigare i år - och Obama talade om en möjlig ny början i relationen med ön. Fidel Castro som 2008 överlämnade makten till sin yngre bror, var först positiv till Obama - och även till att denne vunnit nobelpriset, men skrev föra veckan:

"Obama's "friendly smile and African-American face" are hiding Washington's sinister intentions for Latin America."

I november tog USA:s utrikesdepartement avstånd från kubanska agenters misshandel av dissidentbloggaren Yoani Sanchez i början av november - och Obama själv skrev sedan ätt brev där han prisade Sanchez.

Att relationen mellan länderna blivit kyligare och inte varmare tog sig också uttryck i att kubansk militär övade i ett militärspel med ett amerikanskt invasionsscenario - vilket de kubanska myndigheterna fortfarande anser är en reell möjlighet.

"If the American government really wants to advance relations with Cuba,"
sa Raul Castro i söndags. "I recommend they leave behind the conditions of internal governance that they are trying to impose on us and that only Cubans can decide."

Obama kom i mångt och mycket till makten genom löftet att bygga vänskapliga relationer genom att ha just en utsträckt hand till USA:s fiender - i motsats till företrädaren president Bushs föreställda stängda hand mot USA:s meningsmotståndare. Obamas taktik tycks dock i diplomatiskt avseende ha misslyckats. Vill man vara positiv kan man tolka det hela som att Obama i alla fall försökte öppna för dialog för att använda "hård makt" som en sista och inte första utväg.

Om det kan dock två saker sägas. Till Obamas fördel så kan hans bevisligen uppriktiga försök till att finna gemensamma lösningar även med ideologiska meningsmotståndare och fiender göra att ingen på allvar kan säga att han inte försökte även om han som sista utväg istället tvingas ta i med hårdhandskarna. Den ståndpunkten bör alla vänner till USA lyfta fram när personer som Chavez, Castro och Ahmadineajd (och i framtiden fler än så) börjar gnälla.

Däremot måste det också frågas om det agerandet inte också var naivt. Obamas utsträckta hand utgick nämligen från den -enligt mig- mycket felaktiga premissen att Bush-administrationen hade våld och hot som första lösning och förhandlingar och diplomati som sista utväg. Bushs varning till härbärgarna av Al Qaida om att "You´re either with us or you´re with the terrorists" har citerats till leda för att stärka den tesen. Det fanns dock gott om handlingsutrymme för USA:s fiender att förhandla med USA. Iran fick många chanser av Bush-administrationen - däremot var Bush-administrationen tydliga med sina krav: Iran kunde inte betros med egen kärnkraft eftersom dess odemokratiska regering inte var pålitlig. Det var dock en ståndpunkt där Irans regering helt oavsett vilka morötter man lockade med - inte var villiga att ändra sig. Vilket Obama också fått erfara. Genom Obamas ett år långa utsträckta hand, så har dock USA:s ideologiska fiender fått ett år extra att - i Irans fall att utveckla möjligheten till kärnvapen ytterligare - och i talibanernas fall i Afghanistan att göra fler insteg i landet.

Var året av diplomati värt den tiden? Det kommer framtiden att avgöra. Däremot har Obama fått ett år mindre på sig att agera ideologiskt principfast mot USA:s ideologiska fiender.

Källa: MSNBC

Se även tidigare inlägg:

Obama förlänger Kuba-embargot 20090916

Kuba-spioner arresteras i USA 20090609

Debatt om USA-Kuba-relationen 20090418

Obama lättar restriktionerna mot Kuba 20090413

Inga kommentarer: