tisdag 9 juni 2009

Kuba-spioner arresteras i USA

Paret Walter (72 år) och Gwendolyn (71 år) Myers arresterades och åtalades i torsdags för att under 30 spionerat för Kubas räkning inne i USA, men förnekar anklagelserna.

Walter Myers som arbetade på utrikesdepartementet till sin pension 2007, hade det året tillgång till topphemlig information och bara det året 200 dokument om Kuba. Han har också fått hjälp av sin fru som arbetade på bank, att förmedla informationen till Kuba.

Walter Myers har övervakats aktivt sedan 2006, och greps efter en FBI-agent under-cover låtsades vara en kubansk mellanhand och stämde möte med paret vid flertal tillfällen, vilket till slut ledde fram till arrestering och åtal.

Att paret var så svårt att fälla beror enligt somliga analytiker på att de verkade vara "ideologiska spioner", som spionerade pg a en ideologisk övertygelse och inte för pengarnas skull. I en skrift från 1978 kallade Myers Castro för en "briljant och karismatisk ledare", och kallade USA:s regering för "exploatörer".

Myers kärlek till Kuba ska ha uppstått på 1970-talet när han besökte Kuba i två veckor, då han också förälskade sig i den kommunistiska revolutionen och skrev:

"Everything I hear about Fidel suggests that he is a brilliant and charismatic leader,"

I Kuba reagerade Fidel Castro igår med att säga:

"I can't help but admire their disinterested and courageous conduct on behalf of Cuba."

Vilket straff som väntar paret återstår att se. Men USA brukar inte betrakta landsförräderi nådigt.

Källor: SVD, Miami Herald, Washington Post

Inga kommentarer: