måndag 28 december 2009

Vem är GOP:s näste Reagan?

Craig Shirley som skrivit boken "Rendezvous with Destiny: Ronald Reagan and the Campaign That Changed America" intervjuas här på Fox News, och får frågan vem som är Republikanernas näste Reagan?

Shirley svarar att han inte vet det. Däremot är det tydligt att Reagans idéer i allra högsta grad fortfarande är vid liv. Här är Craig Shirley:Att Reagans idéer fortfarande lever är förmodligen vad som i efterhand gjort Reagan till en väldigt stor president - hans politik är det nu 30 år sedan han först segrade med, men den utgör en ideologi som fortfarande lever och entusiastiskt tilltalar miljoner amerikaner. Jag är som bekant en stor fan av president George W. Bush - och anser att han till karaktären var en av USA:s största efterkrigstidspresidenter (och till skillnad från Reagan var han dessutom en krigspresident), och jag är en stark förespråkare av Bushs neokonservatism, som jag ansåg tillförde den klassiska konservatismen precis det som då behövdes. Likväl kvarstår faktumet att neokonservatismen aldrig fick något speciellt starkt fäste i USA - till skillnad från Reagans klassiska konservatism. Liberalismen har heller aldrig (med ett undantag för Franklin Delano Roosevelts presidentskap) fått något särskilt starkt fäste i USA, och alla liberala Demokratiska presidenter efter andra världskriget har lämnat historien med som bäst etiketten "medelmåttig" efter sig. Den enda Demokratiske president som efter Roosevelt vunnit två presidentval var Bill Clinton (Truman övertog och vann inte sin första ämbetsperiod) - och Bill Clinton övergav ganska snabbt vänsterliberalismen.

Oavsett vad man tycker om Reagan-konservatismen så måste man likväl erkänna att den fortfarande i allra högsta grad lever. Om det är bra eller ej beror förstås på vad man tycker om konservatismen som ideologi. Att den lever är dock ett faktum - ett faktum som tveklöst bidragit till Reagans storhet.

Det kan förstås diskuteras om nuvarande GOP verkligen gör helt rätt i att idag rakt av försöka implementera den politik som Reagan drev för 30 år sedan, som då var i högsta grad innovativ. Där har förmodligen Bill Clinton och George W. Bush mer gemensamt med Reagan än den nuvarande te-partyrörelsen. Likväl kvarstår faktumet: Reagans klassiska idéer är idag mer levande än något amerikanskt ideologiskt alternativ - oavsett om dessa kallas neokonservatism, mitten-liberalism eller vänsterliberalism.

Se även tidigare inlägg:

Chris Matthews: har Republikanerna blivit konfederationspartiet? 20091224

Ronald Reagans seger 1980 20091027

Inga kommentarer: