tisdag 29 december 2009

Gay-rörelsen vinner några segrar trots allt

Gay-rörelsen, för vilka 2009 överlag blev ett år av besvikelse och grusade förhoppningar, fick under slutet av året trots motgångarna också se några framgångar; i huvudstaden Washington DC godkände borgmästare Adrian Fenty en lag som legaliserar samkönade äktenskap, vilket stadsrådet röstat för med 11-2 röster. Lagen måste dock även godkännas av Kongressen för att träda i kraft, vilket ännu inte skett - likväl är det en framgång i ljuset av bakslagen för gay-rörelsen i Maine, där befolkningen röstade ner en av delstatskongressen genomröstad lag om att legalisera samkönade äktenskap.

Senaten godkände igår också Minneapolis assisterande polischef Sharon Lubinski som USA:s första homosexuella US Marshal (som vaktar federala domstolar, skyddar vittnen etc) - vilket hon blev för Minnesota-distriktet, där hon även blir delstatens första kvinnliga marshal. Senator Amy Klobuchar rekommenderade Lubinski för president Obama, som nominerade henne till posten i oktober.

I december valde också staden Houston i Texas den öppet lesbiska Demokraten Annise Parker till borgmästare. Tecken som tyder på att det trots ett rådande motstånd mot gay-äktenskap (eller ett motstånd mot förändring av den nuvarande innebörden av äktenskapsbegreppet) likväl sker en utveckling i tolerantare riktning. Något såväl gay-aktivister som gay-äktenskapsmotståndare borde välkomna.

Källor: NBC Washington, Yahoo News

Se även tidigare inlägg:

Houston väljer sin första gay-borgmästare 20091214

New York-Senaten röstar ner gay-äktenskapslag 20091203

Republikansk storseger ett år efter 2008 20091104

Inga kommentarer: